Kuidas leida tasakaalu, et laps tunneks end turvaliselt ja hoitult ning ema õnnelikult? Vastab pereterapeut, perekeskuse Sina ja Mina koolitaja Meelike Saarna.

Kõik me vajame aega iseenda jaoks, sest hea ühendus iseenda tunnete, mõtete ja vajadustega aitab meil endast aru saada, enda eest seista ning valida oma ellu inimesi ja tegevusi, mis pakuvad rõõmu ja rahulolu. Kui rõõmu ja rahuolu paak on täis, jagub meil energiat ja heasoovlikkust ka teistele. Ja vastupidi: kui paak on tühi, muutume rabedaks, tujutuks, hakkame toimima kui automaadid ja nii kaotab elu maitse.

Liiga palju kohustusi, vastutust ja rutiinseid tegevusi jooksutavad paagi tühjaks.

Kui emme paak on tühi, siis ei ole tal ka lapsele midagi anda. Just seetõttu on vajalik, et ema saaks väikese lapse kõrvalt hõlpu, samal ajal kindlasti silmas pidades, et lapse arengulised vajadused hooletusse või täitmata ei jääks.

Lapse areng läheb hästi vaid siis, kui emal jätkub armastust, vastutustundlikkust ja suutlikkust lapse vajadused esiplaanile panna, kannatlikkust häälestuda lapsele, et turvaline side emaga oleks last kaitsmas. Just selle sideme laad mõjutab oluliselt seda, kuidas laps ennast oma tulevases elus tunneb. Esimesel kolmel eluaastal on lapsele kõige olulisemad suhted ema ja isaga, ta ei vaja kollektiivi, vaid privaatseid suhteid.

Lapse leplikkus ja rahulikkus kellegi teise hoole all olles ei pruugi tähendada, et tema olulised vajadused on kaetud. Väikelapse arengus on keskne kiindumussuhte kujunemine. Et see hästi läheks, on vaja, et üks ja sama inimene oleks pidevalt lapse läheduses vähemalt esimese eluaasta jooksul.

Lihtne aja valem

Ajalise kvantiteedi ja kvaliteedi teema on väikelapsel ja veidi suuremal lapsel erinev. Suurema lapse juures pole vaja pidevalt olla, piisab heast emotsionaalsest sidemest, st laps teab, et temast hoolitakse ja abi on vajadusel saadaval. Väikelapsele on ka kvantiteet tähtis: laps vajab täiskasvanut enda kõrvale pidevalt, ta vajab turvatunnet, juhendamist ja tagasisidet kohe, siin ja praegu, seda ei saa kokku lükata piiratud kvaliteetajale.

Pidev juuresolek, rutiinsed päevad sarnaste tegevustega võivad emale tõesti pikapeale tüütuks muutuda, samas just see  rutiinsus, korduvus ja argine koosolemine aitavad hoida turvatunnet ja luua algset strukutuuri lapse jaoks esialgu nii määratlemata maailmas. Nii et sel rutiinil on suur mõte sees!

Lapse kasvades saab ema mõistagi aina rohkem ja kauemaks lapsest eemale minna ja võtta teisi rolle. Et ema jaksaks olla kohal lapse jaoks, peab ta loomulikult saama aega, mis on vastutusest vaba ja vaid temale. Kõige lihtsam valem, kui kaua võib lapsest eemal olla, ilma et eraldatusest probleeme võiks tekkida, on vanus + 2 h/2päeva. Selle kohaselt talub 3kuune 5tunnist lahusolekut ja 3aastane viiepäevast lahusolekut.

Värske septembrikuu ajakiri Pere ja Kodu on ilmunud! Loe sealt teemast lähemalt.

Loe SIIT

Telli SIIT