Merle Liivak: "Meile ei ole ju õpetatud, et läbikukkumine on hea. Et see võib olla soodne stsenaarium, isegi soovitatav. Meenub, kuidas ma peitsin ema-isa eest tunnistust, kus matemaatika-reale oli “kolm” sattunud. Rebisin katki ja viskasin prügikorvi."

Mihkel Raud: "Lastel on arusaamatu kalduvus unega võidelda ka siis, kui objektiivsed põhjused selleks puuduvad. Ameerika koomik Bill Murray tviitis hiljuti: “Armsad päevauned, andke mulle andeks, et ma lasteaias teie suhtes selline tõbras olin.” Täpselt nii ongi."

Millal ükskord jälle magada saab?” Nii on ilmselt ahastanud paljud beebiemad ja -isad. Mõnes peres kestab magamatus vaid mõne kuu, teistel järjestikuste lastega aga lausa aastaid.

Vanemad saavad lapsele teha tänuväärt kingituse, milleks on iseseisvus ja enesekindlus. Ja kas liigne hoolitsus võib viia lapse hoopis vastassuunas – õpitud abituseni?

Lugemisjooga on uus, põnev ja mänguline meetod, mis ühendab lastejooga ja lugemise algõppe.

Isegi kui peres on teisigi koolilapsi, tähendab esimene kooliaasta esimese klassi juntsule ja tervele perele suuri muutusi. Kuidas last toetada, kui esimene elevus hakkab vaibuma?

Millal on õige aeg hakata lapsele taskuraha andma? Mis süsteemi järgi seda teha, et talle ka raha väärtust õpetada?

Küllap on paljude vanemate peast käinud läbi mõttemäng: kuidas toimida, kui teismeline ütleb, et armastab samast soost partnerit?

Eesti Televisioonis operaatorina töötava Mustafa Çeliki (38) meelest on Tallinn väga hea koht, kus pereelu elada ja lapsi kasvatada. Vähemalt İstanbuliga võrreldes.

"Ta keeras ära,” öeldakse sageli, kui üks kaasadest avastab vaimsed otsingud, kaldub müstikasse või esoteerikasse. Kas see ongi suhte lõpp?

Vahel võib vanema enda diagnoos aidata mõista lapse eripärast käitumist. Oma kogemust jagab Maarja, kel on eriline poeg Jan.

"Meie pere on nagu Euroopa Liit! Kõiges, mida teeme, on rahvusvaheline mõõde,” teatab elurõõmsalt Londonis elav Riina Luik-Lynam (44).

Mis küll sunnib minema emasid mõnikord beebi kõrvalt tööle, kuigi riik heldelt emapalka maksab?

Kuigi käes on juba september, saab veel tegutseda, et laps ei nopiks pimedal ajal üles iga viirusekübet. Peale vitamiini­rikka toidu aitab kõige rohkem karastamine.

Kuigi selle nägemishäire rahvapärane nimetus võib esma­pilgul tunduda isegi naljakas, on tegu tõsise haigusega, mille ravimata jätmisel võib nägemine jääda nõrgaks kogu eluks.

Kuidas hakkab elu välja nägema, kui seni oli lemmikloom kodus lapse eest, aga nüüd sünnib perre beebi? Et probleeme vältida, on mõistlik teadlikult muutuseks valmistuda.

Kindel tee on alustada tahke toiduga 6. elukuust, vajaduse korral aga juba neljandast-viiendast, kui paistab, et beebile on rinnapiimast vähe. Enne otsustamist aruta seda perearstiga.

Viieekuuse beebi Meribeli koduuksel paiskub vastu pahvakas energiat: kepslevad käpad, uudishimulik ninake ja kõrvad pealael kui lokaatorid. “Meil on uus beebi,” esitleb Meribeli ema Maris Kangur (26) kahekuust prantsuse buldogit Mikit.

Muidugi on uhke tunne, kui järeltulija upitab end sõprade lastest varem jalule. Tegelikult on varasest kõndima hakkamisest tähtsam see, et beebi läbiks tublilt kõik eelnevad füüsilise arengu etapid.

Üksikemadest räägitakse päris tihti, üksikisasid kohtab harvem.­ Presidendikandidaadi ja tippadvokaadi Allar Jõksi elus on olnud periood, mil ta ringkonnakohtuniku ja õiguskantsleri ameti kõrval kasvatas üksinda poeg Jonatani.

Me kõik tuleme kusagilt ja suubume kusagile. See on pikk ja loodetavasti lõppematu ahel: esivanematest järeltulijateni. Aga kas oleme oma seotuse läbi tunnetanud? Või kuulub see vaid unenägudesse ja alateadvusse?

Lastemoe fotograafina laias maailmas nime teinud Katrina Tang sai aprillis pisipoja emaks, kuid tema karjääri edukarussell pöörleb sama hooga edasi.

Loe SIIT

Telli SIIT