Lootus, et beebi uinuks just vanematele sobival ajal, ärkaks hommikul eeldatud kellaajal ja magaks kindla pikkusega päevaunesid, on enamasti määratud luhtuma. Iga laps on erinev. Mõni rahulikum, mõni aktiivsem, üks nutab rohkem kui teine, üks on supermagaja ja teine suisa unetu. Sa ei tee midagi valesti.

Areng muudab unemustreid

Iga uus oskus on beebile suur arenguhüpe, mis annab endast märku ka une kvaliteedis. Lapse und mõjutavad näiteks pöörama õppimine, käputamine, hammaste tulek ja iseseisev püstitõusmine. Nii võib juhtuda, et kuldmagaja muutub ühtäkki unetuks.

Organismis toimuvad pidevad muutused

Varahommikuti tõuseb kasvuhormooni tase, mis võib mõjuda ergastavalt. Kui laps on kella nelja-viie ajal hommikul rahutu, võib talle süüa anda ja uuesti tuttu suunata.

Ära sekku unerütmi väevõimuga

Eriti esimestel elukuudel – mida paremini sobitub ema sel ajal beebi unetsükliga, seda lihtsam kõigile.

Ärkveloleku aeg

Vastsündinu suudab järjest ärkvel olla 20-45 minutit, siis uinub ta uuesti. Kui tita on viienädalane, on ta võimeline üleval olema kuni kaks tundi, kuue- kuni kaheksanädalane aga kaks kuni kolm tundi.

Unetsükkel

Alla poole aasta vanuste beebide üks unetsükkel kestab 45-50 minutit, seejärel virguvad nad korraks. Kui ühest unetsüklist teise üleminekul ei esine ühtegi häirivat stiimulit – liiga külm või kuum, lärm, märg mähe, näljatunne – jääb beebi uuesti magama. Lutt võib siinkohal heaks abimeheks olla.

Unerütm

Alates neljandast elukuust hakkavad lapsel arenema unerütmid. Vanematel tekib esimene võimalus beebi unerütmi ja -tsükleid soovitud suunas leebelt mõjutada.

Päev on tegutsemiseks

Tegele beebiga päeva esimesel poolel aktiivsemalt ja paku talle küllaldaselt lähedust ning tee seda kõike piisava päevavalguse käes.

Andke öö tulekust piisavalt vara märku

Õhtu lähenedes tee tuba hämaramaks ja hoia mängud rahulikumad. Investeeri pimendavatesse kardinatesse, et need uneajaks ette tõmmata. Nendega saab ka suvel sündinud lastele öö tulekust märku anda.

Katsetage

Juba päris pisikest beebit võib proovida rinnalt ära võtta enne, kui ta uinub. Pane beebi veel ärkvel olevana asemele, kus ta peaks kogu öö magama, ja anna talle võimalus omaette magama jääda.

Päevauned

Päeval ei ole vaja juba ärganud titat pikemalt voodis hoida ega meeleheitlikult uuesti uinutada, kui ta on silmanähtavalt ergas – see tekitab vaid lisastressi. Mõned lapsed ei olegi selleks võimelised ja neile piisab lühikesest, 30-40minutilisest uinakust.

Voodi on magamiseks

Ära lase beebil väljaspool uneaega niisama pikalt voodis olla või seal mängida.

Õhturutiin

Kuidas sina end tunneksid, kui toas käib vahva melu ja mäng, kuid siis äkki keset kõige lahedamat pidu tõstetakse teid prauh voodisse ja kästakse tuttu jääda? Beebile annab õhtune vaikne pesemine, silitused või väike massaaž hämaras ja hell jutustamine vanemaga aega melust rahuneda.