Tital on vaja imeda

Iga lapse imemisvajadus on erinev ja mõnel on see üsna tugev kuni poolteise eluaastani. Kui tita kipub olema sellepärast liiga palju rinna otsas või imema pöialt, võib kaaluda luti pakkumist, kuigi pöidla imemist arstid lapse hambumusele ohtlikuks ei pea. Lutist on lihtsam lahti saada beebieas kui kahe-kolmeaastaselt.

Millal võiks titale lutti pakkuda, kartmata, et see paneb ta valesti imema?

Klari Noormets: Täpset vanust on raske öelda. Kui rinnaimemisvõte on enne lutti selge ja kinnistunud, ei ole tavaliselt ohtu, et laps luti tõttu rinnast võõrduks. Küll aga on see oht neil titadel, kellele pakutakse lutti esimestel elupäevadel ja kes pole veel imemisvõtet korralikult selgeks saanud.

Tavaliselt pole lutt rinnast söömise seisukohalt takistuseks. Halvasti võib ta mõjuda kehvalt imevatele ja vale imemisvõttega vastsündinutele, kes võivad luti tõttu veelgi rohkem valesti imema hakata.

Lutti kasutatakse tihti lapse rahustajana. Kui mõttekas see on?

Laps vajab eelkõige lähedust ja ema-isa hoolt. Lutt on kindlasti heaks abistajaks rahutu ja nutuse lapse korral, kuid ta ei peaks olema üks ja ainus vahend. Nutvale lapsele “punni ette panemine” ja sellega piirdumine pole kindlasti lahendus. Kui pakkuda lapsele küllaldaselt turvatunnet – hoida teda süles, kiigutada, paitada, laulda talle –, siis võib vajadus luti järele hoopiski kaduda.

Samas on osal lastel väga suur imemisvajadus ja seda saab rahuldada ainult imedes. Kui lutti pole, võib tekkida mõni teine imemisobjekt: laps hakkab lutsima pöialt või tahab pidevalt ema rinna otsa. Sellisele lapsele võiks pakkuda lutti.

Ent lapse rahutusel võib peale imemisvajaduse olla ka mitmeid teisi põhjusi: nälg, märg pepu, halb asend, uni jne. Nende puhul on kasu lutist kas olematu või lühiajaline. Seega pole lutt kindlasti imerohi.

Kas võtta lutt öösel appi?

Kui palju abi võiks olla lutist magama jäämisel? Kas lutt võib pikendada uneaega?

Kui lapsel on vaja magama jäämiseks midagi imeda ja tal on üldse keeruline uinuda, siis on tal kindlasti lutiga kergem suikuda. Samas on tulevikus lihtsam, kui harjutada last ilma lutita magama jääma. Pigem on laste uinumisraskuste põhjuseks jällegi turvatunde vähesus ning hirm uinumise ees.
Uneaja pikkus pole küll seotud sellega, kas laps on magama jäänud lutiga või ilma.

Mõned emad kurdavad, et lutt põhjustab uneajal ärkamist, sest takistab lapsel ühest unetsüklist teise minekut. Kas see võib nii olla?

Lutt ei takista unetsüklite vaheldumist. Probleem on pigem selles, et uni on tsükliline ja une kestel on perioode, kus uni on pindmine ja välised stiimulid jõuavad kergesti lapse teadvusse. Sel hetkel laps sisuliselt ärkab ja jääb seejärel uuesti magama. Kui laps on harjunud lutiga magama jääma, hakkab ta jälle lutti otsima ja seda mitte leides nutab. Nii tundub vanematele, et laps ei maga.
Pöialt imev laps paneb samasuguses olukorras pöidla suhu ja uinub, kuna pöial on tal alati läheduses.

Mida teha, kui laps ei jää ilma lutita hästi magama, kuid vanemad ei tahaks käia öösel talle mitu korda lutti suhu panemas?

Siin ei ole head ja kõigile sobivat soovitust. Lapsed, kes oskavad uinuda ilma lutita, ei vaja seda tihti ka öösel. Need lapsed, kel läheb uinumiseks lutti tarvis ja kelle imemisvajadus on suur, vajavad lutti aga ka öösel ärgates.
Üldiselt ei tasu õpetada last magama nii, et lutt on kogu aeg suus. Kui lutti on magama jäämiseks vaja, tasuks lapse uinudes see talt suust välja võtta. Öösel ärganud lapsele võib jälle lühidalt lutti anda, et soodustada uinumist.

Lutt ja hambad

Kas hammaste tulekul võiks luti imemine mõjuda rahustavalt või tasuks igemete masseerimiseks kasutada pigem kummist närimiskanne?

Hammaste tulekul lutist head igemete masseerijat ei ole. Selleks oleks parem kasutada siiski närimislelusid. Osa neist on jahedad ja rahustavad igemeid paremini.

Kui laps on millegipärast hakanud pöialt lutsima, kas võiks talle siis pakkuda lutti, et ta loobuks pöidla imemisest, mis rikub hambumust?

Tänapäeval ei peeta pöidla imemist enam väga kahjulikuks ja hambumust mõjutavaks. Seda muidugi juhul, kui laps ei tee seda pikalt. Seega ekstra selle pärast last lutti imema õpetama ei pea.
Tasub arvestada, et ka pikaajaline luti imemine võib mõjutada hammaste asendit ja kõne arengut. Kui lutt on suus, on lapsel raske liigutada keelt ja öelda sõnu.

Millal võiks lutist loobuda?

Vastus sõltub jällegi konkreetsest lapsest. Parim aeg on 6. ja 9. kuu vahel, kui laps on hästi vastuvõtlik erinevatele muutustele. Kindlasti oleks soovitatav lutist loobuda aasta täitudes. Hiljem lapse imemisvajadus väheneb ja ta lutitab harjumusest.
Suurematel lastel on juba ka iseloomu, et kalliks saanud asjast mitte loobuda, ning nad oskavad kõvahäälselt ja kindlameelselt enda eest võidelda.

Kuidas võõrutada titat lutist?

Lapsed armastavad rutiini ja kui nad on harjunud lutiga end rahustama või uinutama, siis on neil teatud vanuses väga raske sellest loobuda.
Lutist tuleb võõrutada õigel ajal. Teisel elupoolaastal on laps hästi aktiivne ja liikuv, ta õpib rohkelt uusi oskusi (käputamine, seismine) ning tal on palju huvisid ka peale luti. Sellal kohaneb ta muutustega suhteliselt hästi ega ole veel õppinud sihilikult oma tahtmist nõudma.

Kui lutt on jäänud siiski pikemalt kasutusse, tasub suuremale lapsele välja mõelda mõni vahva lugu. Lapsed on üldiselt lahked ja soovivad teistele head teha. Võib-olla oleks kasu, kui viia lutt õue, panna kännu peale ja seletada, et see on näiteks hiirepojale, kellel seda tingimata vaja läheb.

Poes on erinevast materjalist (lateksist, silikoonist) ja erikujulisi lutte. Millise võiks valida?

Valida võiks luti, mis emale ja lapsele meeldib. Väiksel osal lastest on allergia lateksi vastu, neile lateksist lutid ei sobi. Eelistada võiks klassikalisi, suuremate tootjate lutte. Need on tehtud lapse suu anatoomiat arvestades.
Kindlasti tuleb valida vanusele vastava suurusega lutt, hoida seda pidevalt puhtana ja vahetada regulaarselt ka uuema vastu.