Teater, popp ja rokk

Piia Kivikas (14), Mattias Reinula (15) ja Jaana Krull (12) ootavad mind Tartus Lille noortemajas. Piia ja Mattias käivad siin Altermanni näitemängustuudios, Jaana käsitööklubis.
Millist muusikat kuulate?

Piia: Väga erinevat. Kõige rohkem kipub olema punki ja rokki, aga vahepeal ka klassikat ja džässi. Pink Floyd, Ramones, Led Zeppelin, Sex Pistols, klassikast Chopin, Mozart, Beethoven, Strauss.
Mattias: Ma ei armasta rokki, kuulan pigem popmuusikat. Kindlat lemmikut ei ole. Aeg-ajalt kuulan Bruno Marsi ja Katy Perryt.

Jaana: Mina kuulan poppi, lemmikud on One Direction, Bruno Mars, Katy Perry, Ariana Grande, Lady Gaga, Justin Bieber. Selena Gomezi ja Adele’i hääl meeldib mulle väga, ma ise laulan ka laulukooris.

Kui suure osa teie päevast saab endale arvuti ja mida te netist vaatate?

Piia: Arvuti võtab tunde! Mängin s­ellist toredat, sõltuvust tekitavat mängu nagu League of Legends ehk LOL. Väga hullusti sõltuvuses ma vist siiski pole – kui ei taha, siis ei mängi. Aga varem olin Minecraftist küll sõltuvuses.

Netiga ühenduses olen ma kogu aeg. Telefon teeb piiksu, kui keegi näiteks FBs kirjutab, ja siis ma kohe vaatan. Tunni ajal ka, aga ma olen multifunktsionaalne, mingeid õppimisraskusi mul pole.
Kõige külastatavam koht netis on YouTube. Vaatan videoblogisid: Grave3yardgirli, kellel on enamasti moeblogid, Nigahigat, Victor Kimi, D-Trixi ja kogu seda kampa.

Jaana: Mina vaatan YouTube’ist muusikavideoid või siis The Beer­cake’i, PewDiePie’d, Macbarbie07t. Facebookis olen ka ja vahel mängin Minecrafti või Facebooki mänge. Näiteks Criminal Case – oled de­tektiiv ja uurid mõrvu. Mõnikord nädalavahetusel olen oma kaheksa tundi arvutis, kui keegi ära
ei aja.

Mattias: Mina olen põhiliselt Facebookis, vahel vaatan uudiseid. Mänge ma eriti ei mängi. Vaatan ka YouTube’ist muusikavideoid või mõnd filmi, kui seda mujalt netist ei leia. Peaaegu iga päev vaatan YouTube’ist talendisaateid, peamiselt Ameerika omi.

Piia: Need on lahedad!

Mattias: Mu ema ei luba kogu aeg arvutis olla.

Piia: Me saame emaga nii hästi läbi, et ta usaldab mind peaaegu kõiges. Ta teab, et ma saan ise oma asjadega hakkama, ja see on toiminud väga hästi.
Kas te raamatuid loete?

Piia: Jaa, nii umbes kolmsada lehekülge päevas. Õhtuti, nii kella kaheksast kaheteistkümneni. Viimane raamat oli Venemaa-aineline, Hitlerist ja Stalinist, ajaloolised raamatud mulle üldse väga meeldivad. “Puhastust” lugesin hiljuti. Vahel loen ka lõbu pärast, “Liblikapüüdjat” näiteks või luulet.

Mattias: Mina ei loe raamatuid. Kohustuslikku kirjandust ainult. ina ei näe, et mul oleks vaba aega, millal ma saaksin n-ö mõttetuid raama­tuid lugeda. Ma õpin või vaatan telekat või olen arvutis. Kodus on meil küll palju raamatuid, ema ja isa on endale terve riiulitäie ostnud, et kui pensionile jäävad, siis loevad.

Jaana: Mulle ka ei meeldi raamatuid lugeda. Ainult kohustuslik kirjandus. Raamatud on nii pikad!
Kas võite kellegi kohta öelda, et ta on teie eeskuju?

Piia: Minu vend, kes on 28aastane. Ta õpib füüsikat ja on väga lahe nii välimuse kui ka olemuse ja tarkuse poolest! Ma tahaks olla sama tark ja sama edukas, ja mulle meeldib see, kuidas ta igas olukorras jääb tohutult rahulikuks.

Kunstnikest on eeskujuks Niina Freiberg, ta on mu naaber. Tahaksin väga tema moodi osata kunsti teha. Tahan minna arhitektuuri õppima, Tallinna kunstiakadeemiasse. Praegu käin Tartu kunstikoolis.

Jaana: Esimeseks iidoliks pean oma suurt õde, ta on praegu 22. Ta on ilus, rõõmsameelne ja tegeleb pidevalt lastega. Ja käib minuga Macis, kinos, Auras ja Ahhaas. Teiseks Adele, sest tal on väga ilus lauluhääl. Ta suudab väga kõrgeid noote laulda, katsun seda järele teha. Ja siis mu klassiõde Eva-Lotta. Ta on ilus! Ma ise tahaksin juuksuriks või lauljaks saada.

Mattias: Mul iidolit ei ole, aga võib vist öelda, et ma kadestan mõnd näitlejat. Eriti minuvanuseid, kes saavad kuskile saatesse.

Piia: Jaa! Mul mõned sõbrad on mõnes saates, ja ma olen nii kade!

Mattias: Kuidas need minuvanused neisse saadetesse saavad?! Olen end castingutele registreerinud, aga mind pole kunagi kutsutud.

Piia: Nojah, teatris me juba oleme, saime Tartu Näitemängupäevadel Mattiasega kahepeale eriauhinna parima lavapartnerluse eest. Nüüd tahaks edasi, filmi ja telesse ka.

Fännavad Getter Jaanit

Mis muusikat te kuulate?

Anita: Mina kuulan poppi. Getter Jaani on minu lemmik! Välismaa lauljaid leian YouTube’ist, sealt kuulan näiteks Demi Lovatot. Nicki Minaj on ka mul telefonis.

Kristina: Mina kuulan ka kõige rohkem Getter Jaanit. Uut muusikat leiame selle järgi, mis YouTube’is uuemat tuleb.

Anita: One Direction on ka hea!

Kas te raamatuid loete?

Koos: Ei loe.

Kristina: Kohustuslikku kirjandust loeme.

Anita: Ja mõned huvitavad raamatud loen ka läbi, näiteks Berti päevikud...
Kristina: Me käisime klassiga kinos “Kääbikut” vaatamas ja siis tuli õpetajale idee, et me võiks seda lugeda ka.

Anita: Aga see on nii pikk!

Kristina: Hakkasin lugema, aga ei jõudnud läbi, sest mul ei ole huvi lugeda.

Anita: Mul on emmel hästi palju raamatuid.

Kristina: Mul on vanast ajast palju raamatuid. Ja issi luges mingi aeg ka palju.

Kui palju te päevas internetis aega veedate?

Kristina: Palju. Kui minu juures oleme, siis ikka vähemalt neli tundi.

Anita: Oleme Facebookis, Twitteris, Ask.fm’is, Skype’is.

Kristina: YouTube’is oleme ka. Sealt otsime peamiselt muusikat, videoblogisid me väga ei vaata. Ainult siis, kui igav on.

Anita: Ma vahel vaatan kedagi, kes... no näiteks õpetab, kuidas patse teha. Aga kindlat lemmikut mul YouTube’is pole.

Kas keegi neist või teie endi lähiümbrusest on eeskujuks ka?

Koos: Getter Jaani! Ta on nii ilus.

Kristina: Ja tal on nii hea, omapärane lauluhääl.

Anita: Ja ilusad pikad juuksed. Me käime kooris ja harjutame laulmist, et laulda nagu tema. Kodus laulame ka vahel koos.

Kristina: Mina tahan suurena ka lauljaks saada.

Anita: Aga mina juuksuriks ja fotograafiks. Üks minu sõbranna on hästi armsate silmade ja pikkade ripsmetega... tema moodi tahaks ka olla.

Raamatud ja Justin Bieber

Katariina Noormägi (13) on kirjutanud kolm romaani ja sadu lühijutte ning luuletusi. Ühtki neist pole veel avaldatud, ent kuna tüdruku suurte unistuste hulka kuulub saada kirjanikuks, jätke see nimi meelde. Silja Simon (13) on Katariina väga hea sõbranna.

Millist muusikat te kuulate?

Katariina: Ma olen Justin Bieberi fänn, seega kuulan enamasti Justini muusikat. Aga tihti kuulan ka teisi esitajaid, näiteks Jedwardit, Janoskiansi, David Guettat, Lady Gagat, Pitbulli, Calvin Harrist, Maclemore’i, Enrique Iglesiast, Justin Timberlake’i ja Adele’i. Paljud minu sõbrad ja klassikaaslased kuulavad samu esitajaid.

Silja: Mina olen One Directioni fänn. Kuulan tihti ka Jedwardit, Justin Bieberit, The Saturdaysi, Ed Sheeranit, David Guettat, Bastille’d, Bruno Marsi, Justin Timberlake’i, Flo Ridat ja mõningaid Eesti lauljaid.

Mida netist vaatate?

Katariina: Vaatan YouTube’ist Janoskiansi, Jedwardit ja jälgin Justin Bieberi kontserttuure. Vahel vaatan ka Jenna Marblesi videoblogi.
Silja: YouTube’i kaudu jälgin Jedwardit, Maddi Brag­gi blogimisi, One Directionit ja Scott Nortonit.

Kas te raamatuid ka loete?

Katariina: Jaa, ma armastan lugeda ja kirjutada! Ma arvan, et mind on kirjanikest mõjutanud “Videviku saaga” autor Stephenie Meyer, “Printsessi päevikute” autor Mel Cabot, “Neelatud” autor Simon Holt ja “Vampiiride akadeemia” autor Richelle Mead. Aga ka William Shakespeare, Stephen King ja Ketlin Priilinn. Oma raamatute kirjutamisel lähtusin just nende autorite ideedest ja stiilist.

Silja: Muidugi loen. Eriti meeldivad mulle C. J. Daugherty, Stephenie Meyer, J. K. Rowling, Ketlin Priilinn, Cathy Cassidy ja Jules Verne.

Kas teil iidoleid on?

Katariina: Minu iidoliks on Justin Bieber. Ma pole tema järgi oma elustiili muutnud, kuigi vahepeal üritasin olla taimetoitlane, nagu tema kunagi oli. Tema mõjul hakkasin rohkem laulma ja ta lugusid kaverdama. Jälgin teda ka Twitteri, YouTube’i ja Ask.fm’i vahendusel.

Silja: Minu iidoliks on Niall Horan One Directionist. Vaatan teda ja tema bändi YouTube’is ja Twitteris.