Umbes-täpselt aasta tagasi tähistasime abikaasaga oma kuuendat pulma-aastapäeva. Õigemini ei tähistanud, vaid asjaolude kokkulangemise tagajärjel oli ta sel päeval lapsega maal ja mina üksi kodus. Mulle oli see loomulikult fantastiline lahendus, sest see tähendas puhkust mürast ja kohustustest ning võimalust natuke üksteisest puhata.

Minu naine seda aga selliselt ei näinud ning kaheksandat kuud rasedana, kes ei tunne end ilusana ja on pidevalt väsinud, tegi ta loomulikult enda peas erinevaid järeldusi alates minupoolsest mittehoolimisest ning lõpetades kahtlustamisega, et ega mul äkki armukest ei ole.

Kaks inimest, täpselt samas olukorras, kuid täiesti erinev tunne ja vaatenurk. Õnneks see, kel eemal oldud ajast paha maik suhu jäi, oli naisterahvas ning naised on agaramad enda tunnete väljendamisel ja nendest rääkimisel. Eriti minu naine, sest ta räägib tõepoolest palju. Jumal tänatud telefoni eest, sest muidu peaksin mina tema vestluspartner olema. Ma saan enda jutustamise doosi kätte juba olulistest asjadest rääkides, kõik muu loovutan ma meeleldi ta sõbrannadele ja õdedele.

Kui paha tunne jääks mehe sisse, siis tõenäoliselt neelataks see lihtsalt alla ning tehtaks mingeid järeldusi, mis alla surutaks. Tavaliselt tulevad need üles mõne täiesti kõrvalise tüli käigus või alkoholijoobes ning siis võibki mõnest täiesti triviaalsest tülist alguse saada suurem sõnavahetus, sest välja tulevad kõik sügavale peidetud pettumused ja pahameel.

See on teine asi, mis on meie üpriski eduka suhte saladus − me tülitseme. Õigemini me lahendame erimeelsusi. Enamik suhteid, mis meie sõpradel on hapuks läinud, on selle tagajärg, et ei tülitseta. Erimeelsused surutakse alla ning need kogunevad ja kogunevad. Kui negatiivsed emotsioonid kasvavad, siis mingil hetkel kaob austus, siis armastus ja peagi on ebameeldivus suhte igas etapis positiivsed noodid ületanud. Siis on juba tark otsustada, kas otsida väljastpoolt abi või minna lahku.

Abi otsimine on samuti üks asi, milles meeste puhul nõrkust nähakse. Tegelikult on olukord 180 kraadi vastupidine − mees, kes otsib abi, on tugev, sest ta seisab silmitsi probleemidega ja on valmis enda ego alla suruma, et neile lahendust leida. Mees, kes hambad ristis keeldub abi otsimast, ei ole julgenud veel probleemidega silmitsi olla. Probleemi tunnistamine on raskeim osa probleemi lahendamisest.

Kolmas soovitus suhte jätkumiseks on vabandamine. Järjekordne asi, mis meestel tihtipeale üle huulte tulla ei taha. Vabandamises nähakse taas justkui nõrkust ja olukorda, kus ego kannatab, kuid tegelikult on vabandamine ainult tugevate inimeste rida. Nõrgad ajavad enda õigusi taga ja tihti võidavad nad suure hulga väikseid lahinguid, kuid kaotavad selle tagajärjel sõja (loe: suhte).

Meil on suhtes pidevalt tõuse ja mõõnu, kuid nii mina kui ka mu naine oleme enda suhtes väga kindlameelsed, sest peale austuse ja armastuse me pidevalt tülitseme, räägime asjadest, mis häirivad ning me vabandame. Kui sa võid oma naisega samuti neisse kolme kasti linnukese teha, siis tõenäoliselt olete ka teie koos ja kindlad enda suhtes.