Töökoda järelkasvule
Lastele meeldib töökoja atmosfäär. Seal lõhnab värvi, metalli, kummi ja liimi järele. Karedad, siledad, pehmed ja kõvad materjalid kutsuvad end puudutama ja meisterdama. Selle juures on kõige parem see, et meisterdamiskoha saab luua ka oma koju – piisab ka ühest lastetoa nurgakesest.

Ettevalmistus:
Jälgi last mõni päev: millised materjalid talle meeldivad? Mida ta kõige meelsamini teeb? Minge ehituspoodi ja laske lapsel end läbi riiulivahede juhtida. Koostage üheskoos nimekiri asjadest ja tööriistadest, mis talle kõige rohkem meeldivad.

Sisseseade:
Hea laud ja stabiilne põrand on kohustuslikud. Laua alla tuleks panna paar ruutmeetrit vilti, mis kaitseb põrandat ja on nii soodsa hinnaga, et seda saab aeg-ajalt välja vahetada. Peale selle on vaja sahtliboksi tööriistade ja materjali jaoks. Hiljem võib paigaldada ka pika riiulilaua, kuhu saab asetada valmis teosed.

Tööriistad:
Põhivarustuses on pintsel, haamer, naelad, käärid, liim, sidumisnöör. Kõik muu võib muretseda aja jooksul ja vastavalt lapse soovile. Näiteks: rullikud, vedrud, saag, nuga, puur, meisel, tangid.

Materjalid:
Sobib kõik, mida kodus ja töösahtlites leidub: vesivärvid, savi, tainarull, vaha, tikud, koored, puuviljad, traat, kivid, kangad, vill, paber, papp, kriidid, süsi, seinavärvid, plakativärvid, sõrmevärvid, pigmendid. Lisaks: pakendid, kaabliköidised, karbid, mis muidu ära visataks, sobivad ideaalselt uute asjade valmistamiseks.

Tehnikad:
Meisterdage aeg-ajalt koos lapsega ja kasutage nagu muuseas tehnikaid, mis on lapse jaoks veel uued, kuid talle jõukohased. Näiteks rebimine, kortsutamine, voltimine, noaga voolimine, saagimine, lõikamine, liimimine, sidumine, naela löömine, kruviga kinnitamine, klammerdamine, köitmine.

Mängureeglid:
Laps peab teadma, milliseid tööriistu tohib ta kasutada üksi ja milliseid mitte (näiteks kuumliim).

Sellised tegevused arendavad last ja laps on õnnelik enda meisterdatud asjade üle. Kõige tähtsam on aga see, et koos askeldamine loob tugeva sideme isa ja lapse vahele.

Olgu täpsustuseks öeldud, et kui te nüüd selle töötoa ära teete, siis loob see tugeva sideme mitte ainult isa ja lapse vahele, vaid ka lapse ja tema sõprade vahele, sest laps hakkab ka neid oma töökotta kutsuma. Isast saab sellisel juhul mitte ainult oma lapse, vaid ka tema sõprade jaoks meisterdamisguru. Aga see on juba boonus. Kõige tähtsam on mõnus koos tegutsemine.