Hispaanias Galicias asuva Santiago de Compostela ülikooli sotsiaalpsühholoogia tudeng Maria Seijo Martinez uuris ligi 500 perekonda, nii lahutatud kui koos elavaid, ning kus kasvasid lapsed vanuses 2-18 aastat. Tema teadustöö tulemused avaldati mainekas meditsiiniajakirjas European Journal of Education and Psychology ning need on tõesti tähelepanuväärsed.

Martinez tõestas, et mida kauem lapsed vanemate tülide vahel on, seda suurema stressi all nad kannatavad. See pole muidugi mingi uudis. Küll aga on uudis see, kuidas stress laste tervist laiemalt mõjutab. Kaklevate ja teinetese peale vihaste vanemate lapsed on oluliselt tihemini tõsiselt haiged. Näiteks kõhuhaigused, sooltenakkused, kuseteede haigused, nahahaigused ja vaimsed häired kimbutavad tüliperede lapsi pea poole rohkem kui normaalselt ja rahulikult lahutavates peredes. Põhjus on selles, et stress nõrgestab organismi ning muudab selle igasugustele nakkustele eriti vastuvõtlikuks.

Foto: Shutterstock

Muidugi on võimalik lahutusega kaasnevaid terviseprobleeme lastel vältida. Kui vanemad suudavad omavahel normaalselt suhelda ega kisu lapsi oma tülidesse, ei manipuleeri ega püüa lapsi teineteise vastu üles ässitada, ei sunni lapsi pooli valima ega vaatama, kuidas vanemad füüsiliselt kaklevad, võtavad lapsedki vanemate lahkuminekut kui elu loomulikku osa. Loomulikult on see neile ikkagi raske, aga mitte enam ülejõukäiv.

Allikas: Express.co.uk