Kindlaks on tehtud, et hormoon HCG tekib ka meeste organismis, kes põevad haruldast, kuid seda ägedamat ja pahaloomulisemat munandivähktõve vormi, nn koriokartsinoomi. Munandivähk on küllalt harvaesinev kasvaja, moodustades meeste pahaloomulistest kasvajatest kõigest 1%.

Pole teada, miks koriokartsinoomi kasvajad HCGd eritavad, kuid vastav munandivähi-vorm on igal juhul väga halb uudis. See on agressiivne ja levib reeglina muudesse elunditesse enne, kui haige üldse aimab, et tal midagi viga on.

Haigusnähud, mis võivad viidata munandi pahaloomulisele kasvajale:

• valutu tihend munandis, munandikoti paikne tihkenemine või kuju muutus
• valu munandis, mis võib kiirguda ka samale poole vaagnaluusse
• ägedalt alanud põletikulaadne protsess munandis
• munandikoti suurenemine vedeliku kogunemisest sellesse

Mõnikord aga võivad esmased sümptomid olla põhjustatud juba levinud kasvaja siiretest ehk metastaasidest. Kasvaja levikul kõhukoopas paiknevate suurte veresoonte ümbruses asuvatesse lümfisõlmedesse võivad suurenenud sõlmed olla tuntavad ka läbi kõhunaha käega katsudes. Sageli kaasnevad selja- ja kõhuvalud. Kui kasvajast suurenenud lümfisõlmed suruvad kinni neerust väljuva kusejuha, tekib uriini väljumise takistusest pais neeruvaagnas ning arst võib esmalt kahtlustada hoopis neeruhaigust. Kasvaja levikul kopsudesse võivad esmasteks kaebusteks olla köha, hingeldus ning üldine nõrkus ja väsimus.

Hormoone eritav munandivähk võib põhjustada rinnanäärmete suurenemist, mis on enamasti mõlemapoolne, kuid võib olla ka ühepoolne. Rindade suurenemine võib olla munandi pahaloomulise kasvaja esmane tunnus!

Ameerika Cancer Society on nentinud, et koduse rasedustesti positiivsed tulemused on usaldusväärsed vaid vähestest munandivähi juhtudest. Mitmed mitte-vähilised tingimused võivad põhjustada ka vale positiivse tulemuse testil. Koriokartsinoomi diagnoositakse vähem kui ühel juhul sajast munandivähi-juhtumist, kuid sellest hoolimata ei tee paha teha kodus rasedustest, sest iialgi ei või teada - parem karta kui kahetseda. Juhul kui sul esinevad ülaltoodud haigusnähud, pöörduge kindlasti oma perearsti poole, kes suunab Teid edasiseks diagnoosi täpsustamiseks uroloogi vastuvõtule.

Allikas: Tartu Ülikooli Kliinikum, Forte