Enne kui püüad veenda oma last kanepile selga pöörama, anna talle mõista, et hoidad end tema eluga kursis. Ära korralda talle enne välja minekut pikka ülekuulamist, piisab vaid mõnest tõsisemast küsimusest, mis näitab talle, et sind huvitab tema käekäik ning oled pidevalt valvel.

2. Kuula vastuseid

Vahel kipuvad vanemad esitatud küsimustele kohe ka ise vastama. Küsi küsimus ning vaiki — siis saad ka vastuse. Vahel, kui teismeline annab vaid ühe napisõnalise vastuse, kuid näeb, et sa ootad veel enamat, lähevad nad kas närvi (märk millegi varjamisest) või hakkavad rääkima. Jälgi lapse näoilmet koheselt pärast küsimuse esitamist — teismelised ei oska emotsioone nii hästi varjata, et sa sealt midagi välja lugeda ei saaks.

3. Vaata lapse sõpru

See, milliste inimestega su laps läbi käib, on vägagi määrav. Kas nad sattuvad tihti pahandustesse või käituvad kahtlaselt? Kui su laps nendega lävib, on ka sinul põhjust muretsemiseks.

4. Räägi oma sõprade ja teiste lapsevanematega

Oleks hea, kui tunneksid vähemalt ühe või paari oma lapse sõbra vanemat. Nii saate omavahel rääkida, kui on tunne, et midagi on valesti ning ka tähelepanekuid jagada.

5. Ära pea loengut

Kui kahtlustad, et su laps tarvitab ohtlikke aineid, siis räägi temaga, mitte ära asu loengut pidama. Usu, nad on kõiki negatiivseid külgi juba kooliski õppinud. Niipea, kui hakkad lapsele loengut pidama, lõpetab ta kuulamise. Selle asemel, et mängida tervisekasvatuse õpetajat lase lapsel ise arutleda ja järeldusi teha. Nii kindlustad, et laps pöördub ka edaspidi muredega sinu poole.

6. Leia põhjus

Iga kanepitarbija ei ole kohe narkomaan ning kõik noored, kes kanepit tarvitavad ei ole tingimata omavahel sõbrad. Spordipoiss ja laulukoori tüdruk ei pruugi koolis teineteisest väljagi teha, kuid kui nad sattuvad ühele peole ja jagavad suitsu, siis on nad parimad semud või enamatki. Uuri, kas su laps teeb seda teiste mõjutusel või on tal äkki muud probleemid, millega tal on raske toime tulla.

7. Tõsta ta enesehinnangut

Sa ei saa alati kohal olla, et narkootikumidele kätt ette panna, kuid sa saad mõjutada last tegema õigeid otsuseid. Kuna ohtlikke aineid proovitakse tihti just nimelt talle avaldatud surve tõttu, siis on sinu kohus panna oma laps mõistma, et ta on tugev ja iseseisev noor inimene, kes ei vaja suitsetajate heakskiitu või isiklikku sigaretti, et seltskonda kuuluda.

8. Paku teisi tegevusi

Hea, kui lapsel on ka mõni hobi või trenn, kus aega veeta ja end tõestada. Trennist ja huviringidest leiab ta erinevaid sõpru ja tutvusi, mitte vaid selle kamba, kes pidudel kanepit suitsetada armastab.

9. Ole toeks

Kui oled veendunud, et laps tarbib narkootikume ja sa ei suuda teda ümber veenda, kinnita talle, et oled tema jaoks olemas, kui midagi viltu peaks kiskuma. Hoopis hullem on, kui ta uimase peaga liiklema hakkab või kuhugi ära eksib. Kui kardad, et ta sulle helistada ei taha, soovita talle tädi, onu või head peretuttavat. Näita noorele, et toetad ja armastad teda endiselt ega pööra talle selle probleemi tõttu selga.

10. Anna põhjuseid mitte suitsetamiseks

Teismelisele tuleks anda selliseid põhjuseid kanepi maha jätmiseks, mida talle koolis ei räägita. Siin on mõned näited:

- see ajab huuled kortsu

- suits teeb hambad kollaseks

- annab suule halva maitse

- annab oraalseksile kehva maitse

- muudab allergiad hullemaks

- sa ei tea iial, kes sinust sel hetkel pilti võib teha, et seda hiljem kuskile postitada

11.Anna talle vabandusi

Kui noorele käiakse peale, et ta kanepit prooviks ning ta kardab, et kui ta seda ei tee, siis peetakse teda nõrgaks, siis tuleb kasuks, kui tal on mõned vabandused välja käia.

- see teeb mu uniseks ja minust pole erilist seltsilist, kui ma ainult magamisele mõelda suudan

- mu vanemad ootavad mind, kuni ma koju jõuan ning nad tunneksid lõhna

- vihkan selle maitset

- mul on homme proov/trenn ning mul ei lähe siis nii hästi, kui ma olen kanepit teinud

Luba ennast vabandusena kasutada. Laps võib öelda, et sa oled kohutavalt karm ja kui tabad ta teolt, sattub ta suurde jamasse. Sellele ei hakka keegi vastu vaidlema — noored mõistavad üksteist, kui asi puutub karmidesse vanematesse.

Allikas: radicalparenting.com