Ehkki võib tunduda ahvatlev osta täiskasvanule mõeldud laud, ei ole see kuigi hea mõte. Kui lapsel on mugav, püsib ta tõenäolisemalt paigal ja suudab paremini keskenduda. Seega on hea idee nii laud kui tool valida lapse suuruse järgi. Mõni tootja pakub ka vahetatavate jalgadega lauda – kui laps välja kasvab, saab lauale pikemad jalad panna.

2. Hoolitse, et lapsel oleks mugav tool

On oluline, et lapse jalad puudutaksid istudes põrandat. Reguleeritava kõrgusega tool on hea investeering, sest lapsed teatavasti kasvavad kiiresti. Rõhku tuleb panna ka ergonoomilisusele, et tagada nii seljale, jalgadele kui randmetele õige asend.

3. Planeeri asjade jaoks ruumi

Pea meeles, et õppeaasta jooksul teeb laps arvukalt kodutöid ja neid ei saa hoida ainult lauanurgal. Kui laua lähedal on piisavalt riiuliruumi, piisab ka mõne sahtliga kirjutuslauast või pole sahtleid üldse segama vaja. Kui kirjutuslaud peab mahutama ka vihikuid, pabereid ja muid koolitarbeid, tuleks valida enamate sahtlitega kirjutuslaud või osta kõrvale sahtlitumba.

4. Pea meeles, et lauast võib saada ka näitamisvahend

Paljude kirjutuslaudade juurde kuuluvad erinevad lisavõimalused nagu korktahvel, avatud riiulid, laekad jne. Need võimaldavad asju paremini talletada, ent pakuvad ühtlasi võimalust olulisi esemeid ka esile tõsta. Kui seda lisavarustust pole, kaalu, kas ja mida võiks juurde soetada.

5. Taga vajalikele asjadele ligipääs

Madal kirjutusvahendite sahtel kuulub peaaegu iga töölaua juurde, kuid et mõnda vahendit kasutatakse oluliselt rohkem kui teisi, on mõistlik pliiatsid, pastakad ja vildikad tõsta hoopis eraldi topsi või kruusiga laua peale. Hinda, kas laps vajab sügavamat või vähemsügavat lauda. Selleks peab olema selge, kas tarvis on eeskätt arvuti- või kirjutuslauda või peaks laud sobima mõlemaks otstarbeks.

6. Laud peab olema eakohane

Lisaks kasutusmugavusele peab laps end koolitöid tehes tundma ka hästi. Ära eira lapse eelistusi ja trende. Mõnikord meeldib neile, et laual oleks kujutatud lemmikfilmi või -raamatu tegelased. Kui sa ei oska valida, küsi lapse käest. Igal juhul vali midagi lõbusat ja värsket. Mööbel võib olla fun!

ALLIKAS: Võru mööblitootja Wermo müügidirektor Meelis Loo