“Kas sina tõmbasid mu telefoni uusi mänge?” küsib ema kaunis ärritunult. Priit ehmub. “Ei, mina ei ole midagi teinud,” eitab poiss.

“Aga ma olen tähele pannud, et sa oled viimasel ajal minu telefoniga oma tuppa kadunud ja seal tükk aega mänginud,” mõtleb ema valjusti ja ütleb kurjalt: “Palun tule vaata nüüd seda arvet!”

Priit astub arvutile lähemale ja kiikab ekraani… ning hakkab nutma.

Priit:

“Ma nii kartsin, et ema saab teada, ja ta saigi. Ta on nüüd minu peale väga kuri. Ma teadsin küll, et ma ei tohi ilma küsimata mänge tõmmata. Aga need on nii lahedad mängud, mu pinginaabril on ka sellised. Ja ema ei luba mul üldse mänge tõmmata, ta ütleb, et ma olen niigi palju arvuti taga. Ma kardan ema, tal on nii vihane nägu. Ma ei julge talle öelda, et mina tõmbasin need mängud alla.”

Ema:

“Ma lihtsalt ei tea, mida selle poisiga teha. Ma olen tuli­vihane! Ma olen talle põhjalikult seletanud, et ta ei tohi ise netist mänge tellida, et meil ei ole nii palju raha. Ja et ta peaks üldse rohkem õues olema kui elektrooniliste vidinatega mängima. Ja ta valetab ka veel! Mul on kange isu talle laks anda.”

Psühholoog:

“Ema pahameel on mõistetav. Priit eiras ema seletusi ja keeldu ning andis oma mänguhimule järele, põhjustades emale majanduslikku kahju. Veelgi suuremat meelepaha põhjustab teadmine, et laps pettis usaldust ega tunnistanud seda üles.

Enne kui Priiduga rääkida, tasuks emal hinge tõmmata ja asjade üle järele mõelda. Laksu andmine võib väikeste laste puhul küll mõjuda, ent vanematel tasub õppida probleeme lahendama ilma jõudu kasutamata. Mõne aasta pärast seisab teie ees teismeline noormees, kellele laksu andmine ei pruugi enam sugugi hea mõte olla.”

Nõuanne

  • Kui lapse selgelt reegleid eirav käitumine ilmneb, tasub kasutada järelemõtlemise tooli. Vanem võtab endale aega mõelda, kuidas edasi käituda, ja laps saab aega mõelda oma eksimuse üle.
  • Kuna laps tõmbas mängud telefoni ilma loata, oleks arukas need pärast asja arutamist koos kustutada, et väike paharet mõistaks: usalduse rikkumine ei too endaga midagi head.
  • Kui eksimus on esmakordne, võib lapsega kokku leppida, milline on karistus järgmisel korral: taskurahast ilmajäämine, lemmikmänguasja mitteostmine, arvutipiirang.
  • Vanemal tasub endamisi mõelda ka selle üle, kas ta veedab lapsega koos piisavalt aega ning on kursis lapse tegemiste, soovide ja unistustega. Võib-olla on tehtud pahategu märk sellest, et vanematel on lapsele liiga vähe aega.
Jaga
Kommentaarid