Ma jumala hea meelega loobuks üldse sellest eKoolist. Ma ei taha seda kasutada, aga kuna see on kooli poolt kohustuslikuks tehtud, siis ei jää ju muud üle. Lapsevanemad peavad olema kursis oma laste hinnete ja käitumisega, õpetajad kirjutavad sinna teateid ja märgivad üles, mida vaja järgmiseks päevaks kooli kaasa võtta on. Kogu vastutus õppimise ja kooliasjade olemasolu eest on pandud vanematele. Õpilaspäevikud on küll olemas, aga neid kantakse niisama ilu pärast kaasas, keegi sinna midagi ei kirjuta, sest eKoolis on kõik nagunii olemas. Ja õpetajad eeldavad, et kõik vanemad istuvad hommikust õhtuni selles kohustuslikus programmis ja jälgivad oma lapse arengut ja tegemisi. Hoidku selle eest, kui üks päev vahele jääb, siis on kuri karjas ja laps saab koolis õiendada, et miks ema ei loe, mis eKooli kirjutatud on. Mistõttu ei ole ka parima tahtmise juures võimalik eKooli kasutamisest loobuda.

Täna aga vihastas tõsiselt, et see üks ja ainus tõeliselt kasulik funktsioon, mis eKoolis siiani oli ja mida ma tõesti aktiivselt kasutasin, on nüüdsest ainult suure raha eest kasutatav. Mu lemmik oli see, et sai vaadata, mis hindeid klassis üldiselt mingi kontrolltöö eest on saadud. See oli väga kasulik, sest andis selge pildi lapse tegelikust tasemest. Kui enamik said viied ja tema üksinda kahe, siis on selge, et temal on õppimata ja on põhjust pahandamiseks. Kui enamik olid kolmed või kahed ja mõni üksik viis, siis sai selgeks, et kogu klassil on see osa kehvasti omandatud (kas on raske osa või õpetaja halvasti seletanud) ja tuleb rohkem või teistmoodi õppida. Igatahes on see väga kasulik teave lapsevanemale. Aga eKooli toredad tegijad jagasid ära, et paljud vanemad kasutavad seda võimalust ja panid selle nüüd tasuliseks. Sest miks anda head asja tasuta, kui saab ka raha nõuda, eksole! Kuidas ma nüüd siis tean, mis ta tegelik tase on? Hakkan lapsevanemaid läbi helistama või? Klassijuhatajad ja aineõpetajad ei võta ju jutule rohkem kui kord aastas kohustuslikul arenguvestlusel, sest kõigil on kogu aeg nii kiire, nii kiire. Ja üldse, kas õpetajad peavad nüüd ka selle eest maksma, et hinnete statistikat teada? See oleks päris jabur.

Ei, ma ei kavatse maksta, päriselt ka, sest 20 eurot on liig mis liig sellise elementaarse asja eest. Niikuinii käib mul mitu last koolis ja summad, mis kuluvad on päris suured. Ma maksan ennast juba oimetuks selle eest, et lapsed saaks üldse koolis käia. Tooge vetsupaberit. Tooge kätepaberit. Tooge töövihikuraha (sest tasuta töövihikud ei sobi kõigile õpetajatele ja nad tellivad eraldi mingid tasulised). Tooge teatriraha. Tooge ekskursiooniraha. Tooge õpetaja sünnipäevakingi raha. Tooge õpetaja jõulukingi raha. Tooge laste jõulukingiraha. Tooge jõululaadal annetamiseks raha. Tooge õpetaja aastalõpukingi raha. Üks lõputu lüpsmine käib ja kuigi enamikel neist rahateemadest ei ole õppimisega mingit otsest seost, käivad nad kõik kooliskäimise juurde ja tuleb maksta. Ja nüüd tuleb siis maksta ka selle eest, et teada saada, kuidas lapsel tegelikult koolis läheb.

Mis tasuta haridusest me üldse räägime siin — varjatud tasud hiilivad sisse uksest ja aknast.

Pahane lapsevanem