1. Asjade kokkukorjamine

Enamik emasid tahab, et enne seda, kui nad pühkima ja pesema hakkavad, oleks asjad kenasti kokku korjatud. Ja just seda võibki teha sinu laps. Igal asjal on oma koht ja enamus asju, mis mööda kodu laiali on, on tavaliselt lapse poolt laiali jäetud. Nii et on täiesti asjakohane, kui nõuad, et laps oma asjad ka kokku korjaks. Sa pole ju tema teenija!

2. Põranda puhastamine

Enne, kui lapiga üle põranda tõmbad, kutsu kohale oma järeltulija ja palu, et ta vaataks toad üle ja nokiks põrandalt lahti nätsud ja poolsulanud klaaskommijäljed, pühiks švammiga puhtaks need kohad, mis kattuvad tolmukihiga pärast seda, kui üle põranda on kõnnitud tilkuva mahlaklaasiga, pühiks kapiustelt näpujäljed. Kui ta saab aru, et tal palutakse oma tegevuse tagajärgi niikuinii varem või hiljem likvideerida, ehk viib oma kommi siis parem kohe prügikasti.

3. Nõude pesemine

Kui sinu lapsed ei vastuta veel nõude puhtuse eest, siis oleks paras aeg neid enda järelt ka pärast sööki koristama panna. Iga laps võiks oma nõud kas kraanikaussi või nõudepesumasinasse viia. Ta võib olla sinu abiliseks ka puhaste nõude kappipanekul. Veidi suurem laps võib ka pottide küürimisel abiks olla.

4. Prügi väljaviimine

Selles pole tõesti midagi rasket. Ometi enamik vanemaid seda oma lastelt ei palu. Ja lastel ongi kombeks visata asju prügikasti ka siis, kui see on juba täis, sest ega nemad ei pea seda kuhja pärast kokku suruma ega ümber tõstma. Kui lapsi on mitu, siis on hea, kodutööd nende vahel ära jagada. Üks laps näiteks vastutab selle eest, et täis prügiämber on alati välja viidud ja teine selle, eest, et nõud oleks masinasse pandud.

5. Tolmu pühkimine

See on töö, mida lapsed teevad kõige meelsamini ja seda võib juba ka päris väikeste laste ülesandeks teha, justnagu asjade kokkukorjamisegi.

7. Vannitoa koristamine

Igatahes tuleb lastel alates sellest hetkest, kui nad on mähkmetest välja kasvanud, hakata enda järelt ka tualetis koristama. Pole vaja nõuda, et nad võtaksid ette tõsise tualetiküürimise, kuid enda tegevuse jäljed olgu alati likvideeritud. Sama lugu on vannitoaga. Ei mingeid märgi rätikuid põrandal ja ka kraanid tuleks pärast vanniskäiku läikima lüüa ning oma vannimänguasjad tuleb ikka igaühel ise kokku korjata

8. Pesu pesemine

Sa ei taha ju, et sinu ülikoolis käiv laps sulle oma pesu koju pesta tooks? Siis õpeta talle juba varakult, et oma musta pesu viib igaüks ise mustapesukorvi. Väiksemad saavad aidata musta pesu enne masinasse panekut sorteerida, ja suuremad koolilapsed võivad täiesti vabalt ise oma puhta pesu olemasolu eest vastutada.

9. Tolmuimejaga koristamine

Kasuta ära seda aega, mil lapse jaoks tolmuimeja veel põnev mänguasi on ja luba tal sellega ka koristada, hiljem, umbes siis, kui ta on 10, õpeta ka põhjalikuma koristamise reeglid selgeks, et ta saaks ise oma toa koristamisega hakkama.

10. Akende pesemine

Lastele see üldiselt meeldib, eriti kui neid aknaid, mida pesta vaja, pole eriti palju. Üldiselt, kui lapsed teavad, et neil tuleb oma toa aknad ise ära pesta, siis plökerdavad nad neid ka vähem.

Aga kui sa ei tea, kuidas täpselt oma laps koristustöödega sinasõbraks teha, siis sellest loe SIIT!

Ja kui kõik peamised koristamisreeglid on lastele selgeks tehtud, siis pole vaja muud, kui koristamise päeval kõikide pereliikmete vahel ülesanded ära jagada!