Sellel lehel tutvustame, missugused lapsed on Vähk, Lõvi ja Neitsi. Keri all ja vajuta noolele, et leida õige tähemärk!

Vähk — 22 juuni kuni 22 juuli

Emotsionaalset ja perekeskset Vähist last on vanematel üldiselt lausa rõõm kasvatada. Väikesed Vähid on parajad unistajad ja elavad omas maailmas. Seetõttu on kasvatajatel ja õpetajatel teinekord ka raske neid suunata uutele tegevustele, nad lihtsalt istuvad unistades oma pingis ja vormivad oma kujutlusi. Seltskonnas on väikesed Vähid pigem vooluga kaasaminejad, kui Jäärade moodi liidrid. Nad võivad tegelikult kambakesi ettevõetavate asjade suhtes üldse täiesti passiivseks jääda.

Väikeste Vähkide kujutlusvõime on muljetavaldav ja kui sa tema mõttelennu vastu huvi äratad, siis võib ta sind oma põnevate ideede ja lähenemistega tõeliselt üllatada. Ta võib olla see laps, kes joonistab müstilisi pilte või luuletab, temas võib tärgata huvi disaini või kujunduse vastu. Ära kasvata temast kõvahääklset liidrit. Tema on hoopis see, kes võib masse pigem oma loominguga mõjutada, jäädes ise tagasihoidlikuks.

Vähist lapsed on väga tundlikud ja tajuvad alateadlikult teiste meeleolusid. Sama ootavad nad ka oma vanematelt, õpetajatelt ning kaaslastelt, kuid võivad pettuda. Väike Vähk on häbelik, ta ei tule ise oma asju rääkima vaid nii vanemal kui õpetajal tuleb endal algust teha. Oluline on, et väga tundlikud ja emotsionaalsed Vähid saaksid kodust palju armastust, mõistmist ja toetust — see aitab neil end teiste laste hulgas ja õpetajatega suheldes tugevamana tunda. Nad haavuvad kergesti, kui nendega jäme ollakse ja karmi õpetaja märkused teevad neile rohkem haiget, kui teistele lastele.

Väike Vähk oskab väga hästi nende eest, keda ta armastab, õrnusega hoolitseda. Tal on loomulik oskus teiste meelelolu tajuda ja sellele vastavalt õhkkonda kujundada. Aita oma Vähikesel mõista, et mitte kõik tema ümber ei ole sama hoolitsevad ja kui keegi tema õrnusi ja hoolt liigseks peab, siis ei tohiks ta seda ka peale suruda. Et tema armastusevajadus saaks rahuldatud ja et lasteaia- ja koolikeskkond teda hoolimisenälga ei jätaks, tuleb talle kodus sellevõrra rohkem perekondlikku armastust pakkuda.

Lõvi — 23 juuli kuni 22 august

Väike Lõvi otsib suhtlemisest soojust ja tähelepanu. Ta tahab olla tähelepanu keskpunktis igal pool — nii kodus, lasteaias kui koolis. Väikesena seisab ta mänguplatsil teiste keskel ja kui ta suuremaks kasvab, on tõenäoline, et teie kodust saab tema koolisõprade ja kõikide muude sõprade kohtumiskoht. Karismaatilisus aitab tal kergesti uusi sidemeid luua ja ta saavutab kergesti kontakti ka kasvatajate ja õpetajatega. Siin tuleb talle aga meelde tuletada, et ehkki planeedid tiirlevad ümber Päikese, ei pruugi kogu kooli õpetajad ümber Lõvilapse tiirlema hakata.

Lõvist laps võib seltskonnas üles näidata kannatamatust, kui näiteks pilvedel jalutav Vähk ja ka Kaalud tema juhtimisel kohe rünnakule ei torma. Materiaalset ja spirituaalset tasakaalu peaksidki vanemad oma väikesele Lõvikesele õpetama.

Kuna tähelepanu keskpunktis olemine tuleb tall lihtsalt, siis võib väike Lõvi arvata, et see ongi tema sünniõigus — olla kõige keskpunktis. Et sinu väikesest Lõvist ei kasvaks diktaatorit, siis õpeta kindlasti oma lapsele kaastunnet, mõistmisoskust ja alandlikkust teistega suhtlemisel. Seda tuleb sul aga teha mitte käsukorras, vaid isikliku eeskujuga.

Lõvist laps soovib kõike nautida. Ta tahab olla laste seltskonnas juht, korraldada parimaid kooskäimisi ja omada parimaid mänguasju ning nutividinaid. Tema sisemine pool on siiski küllalt tundlik ja selle kaitseks võib temast koolis ka kiusaja saada. Tunnusta alati tema edu, kuid ära pea teda jumaluseks. Ole ka tähelepanelik tema läbikukkumiste suhtes, ta on küll väliselt enesekindel, kuid vajab toetust ja julgustust edasiminemiseks, kui ta on ebaõnnestunud.

Sinu Lõvist laps võib olla väga suuremeelne, sest talle meeldib mõelda endast, kui suuremeelsest inimesest. Ta jagab oma mänguasju teistele kingituseks ja toob koju tänavakassikesi, kuid samas ei oska ta alati aru saada, kes on tema sõbrad ja kes poevad kõlje alla, et midagi temalt saada või tema säras hiilata. Ta hellitab oma häid sõpru ja võib anda karme hinnanguid nende kohta, keda ta oma sõbraks ei pea. Ta võib teha endale koolis kamba, kelle keskel ta on jumaldatud, kuid temast võib selle kamba liidrina saada ka väljaspool kampa olevate laste kiusaja. Tal tuleb õppida kaastunnet, andestamist ja oma eskimuste tunnistamist.

Neitsi — 23 august kuni 23 september

Väike Neitsi on ümbritsevate jaoks kui väike abivalmis inglike. Tööga ülekoormatud pereema ja paarikümmet last kantseldav lasteaiaõpetaja võib alati väkese Neitsi abile loota. Aga kui Neitsi sind aitab, siis tea, et ta küll ei soovi selle eest mingit tasu, kuid ta soovib sind aidata viisil, mis tema meelest on õige. Neitsid on nutikad, targad ja uudishimulikud ning soovivad infot kõige kohta, mis neid ümbritseb. Paku talle lapsevanemana põnevaid raamatud ja teooriaid, mis tema intelligentset meelt köidavad. Talle on vaja ka palju positiivset tagasisidet — tunda end armastatuna, see on Neitsi jaoks väga tähtis.

Nii vanemad kui õpetajad peaksid Neitsist last kritiseerides olema väga ettevaatlikud, sest Neitsi ise on enda tegemiste kõige suurem kriitik ja teistepoolne kriitika paistab tema poolt vaadatuna lihtsalt lahmiv osatamine. Ta ise teab alati millimeetrise täpsusega, mis on hästi ja mis on halvasti. Tema loogika on tappev ja temaga vaidlemine enesetapp isegi siis, kui ta on alles algklassides. Tema kriitiline meel ja soov kõige üle vaielda võiks ajada ta õpetajatega tõsisse konflikti, kui ta seejuures nii meeldiv suhtleja poleks. Õppeainetest lähevad tal hästi keeled ja loogikat eeldavad ained. Ta on küll praktiline, kuid tundlik natuur aitab tal suurepäraselt teiste emotsioone mõista — ta kuulab su ära ja annab nii loogilist nõu, et oled jahmunud.

Sinu väike Neitsi on õpetajate rõõm, sest talle meeldib õppida ja probleeme detailideni lahata. Lasteaias on tema joonistused detailideni viimistletud ja tööõpetuses on tema õmmeldud põllekesed täuslikud. Tema kirjandis pole ühtegi viga ja tema riided on korras ning ilumeel laitmatu. Aga ta märkab kõike, mis on valesti, ülejala ja lohakalt tehtud ja tal on väga raske seda mitte välja öelda. Õpeta talle, kuidas leebemalt kritiseerida. Ilu ja organiseeritus on tema jaoks tähtsad, vanemad peaksid võimalusel oma õe või vennaga tuba jagavale Neitsile eraldama siiski täiesti omaette nurga ja riiulid, kus keegi tema ilusasti ja organiseeritult pandud asju sassi ei aja.

Aita oma Väikesel Neitsil lõõgastuda — vii ta välja oma tavapärasest keskkonnast, siis ei vaata tema kohustused talle pidevalt otse näkku. On väga oluline, et aitaksid oma Neitsist lapsel ilma süütundeta lõõgastuda, sest kui ta seda ei tee, kannatab tema vaime ja füüsiline tervis. Tal on hea huumorisoon ja et õnnestumisepingest tekkida võiv stress teda maha ei murraks, näita talle, kui väga sulle meeldib, kui ta naerab ja elust rõõmu tunneb.

Väike Neitsi võib arvata, et ta on armastust väärt vaid siis, kui ta on täiuslik. Ta ebaõnnestub küll haruharva, kuid just nendel hetkedel, kui tema tulemus pole parimast parim, on talle vaja meeldetuletust, et armastad teda sellpärast, kes ta sisemuses on, mitte sellepärast, kui palju ta saavutab.

Kui sinu laps on kas Jäär, Sõnn või Kaksikud, siis loe SIIT
Kui sinu laps on kas Kaalud, Skorpion või Ambur, siis loe SIIT
Kui sinu laps on kas Kaljukits, Veevalaja või Kalad, siis loe SIIT