Olgu see vihjeks vanemaile, kes kahtlevad, kas tasub last pärast pikka lasteaiapäeva viia veel muusikat, kunsti, loodusteadusi või keeli õppima.

Ursula Melsas (7) läheb 1. septembril Vanalinna Hariduskolleegiumi esimesse klassi. Eelmise aasta septembris hakkas tema ema Julia (33) õppima Suzuki meetodil viiulit. Ent mitte enda harimiseks, vaid selleks, et kuu aega hiljem saaks viiulitunde alustada Ursula.

„Meil on väga hea õpetaja, Tereza Shmerling-Heinsaar,“ peab ema Julia Melsas juhendajat muusikaõpetuse juures kõige tähtsamaks.

Suzuki meetodil pilliõppe kursus algas õpetajaja vanema omavahelise tööna. „Terve kuu käisin kursustel ilma lapseta. Kirjutasin üles kõik, mis õpetaja rääkis.“ Julia kirjeldab, et vanemad õppisid viiulit tundma ja õigesti käes hoidma ning said ülevaate Suzuki meetodist. „On kaks tähtsat reeglit.

Iga päev kuulatakse õppeplaati ja iga päev harjutab vanem kodus lapsega koos. Õppetunde on nädalas kaks: üks on individuaalne ja üks rühmatund.“

Pillid ja rütmid

Arsise Kellade Kooli Tartu filiaali muusikaõpetaja Mari Tooming, keda paljudes kodudessuper õpetajaks kiidetakse, kirjeldab, et kooli ettevalmistuskursuse tund algab tavaliselt tööpäeva lõpus ja kestab 45 minutit. „Tunnis tegeleme peamiselt rütmimängudega, sest kellamängu puhul on rütmi- ja meetrumitaju kõige olulisemad.

Kasutame palju Carl Orffi metoodikat, mille järgi pillimänguõpetuse lähtekohaks on kõne rütm, sellest leitakse üles lihtsad rütmifiguurid ja kantakse üle rütmipillidele.“ Mari Tooming lisab, et mudilaste tunnid on loovad ja mängulised. Ehtsaid käsikelli ettevalmistuskursuse lapsed veel kätte ei võtagi, küll saavad nad proovida mitmesuguseid rütmipille. „Arendame lapse rütmitunnet, üksteise kuulamise oskust, muusika järgi liikumist, lauluoskust,“ loetleb ta. „Aga kõige olulisem on, et lapsed saavutavad julguse end vabalt väljendada.“

Beebikoolist laulukarussellile

Suure eesti rahva laulupeod ja pisikese lasterahva laulukarussellid on andnud hoogu laulustuudiotele, kuhu paljud mudilased leiavad tee juba enne rääkima õppimist. Lauluga tehakse tutvust beebikoolis ja tublimad jõuavad 3–4aastaselt edasi muusikastuudiote kontsertkoosseisudesse. Pole tähtis, kui kuulsa nimega on laulustuudio, tähtis on see, kuidas õpetaja lastega sobib.

„Kiidan taevani meie laste lauluõpetajat,“ tunnustab Kertu Valjala Airi Liiva laulupesa Tartus.

Loe artiklit täispikkuses äsja müügile jõudnud ajakirjast Koolieelik, sügis 2014 või elektooniliselt siit...