Sotsiaalmeedias levib ühe lapsevanema postitus selle, kohta, kuidas tema tütar tuli koolist jopega, mille kapuutsil suur auk, mille ümber sulamisjälg. Poisikesed olid mänginud pürotehnikaga ja läks õnneks, et pihta saanud tüdrukul oli paks kapuuts peas. Aga kui ta oleks olnud palja peaga? Aga kui ta oleks ennast just parasjagu pööranud ja raketiga näkku saanud? Postituse juures on ka pilt kärssanud kapuutsist.

Lapsevanemate suhtlusest selgub, et pürotehnikaga mängivad lapsed pole mingi haruldus. Emad ahastavad: "Kust saavad lapsed enda kätte sellist pürotehnikat, mis pole nende vanusele mõeldud? Isegi tikke ega välgumihkleid ei tohiks ju lastele müüa!"

Lapsevanemad, palun rääkige ka oma lastega sellest, millised tagajärjed võivad olla uljal paugutamisel. Alles möödunud aasta juunis sai Harjumaal tõsiselt viga kuueaastane laps, kelle käes plahvatas ilutulestiku jaoks mõeldud paberikahur. Päästeameti andmetel oli laps enda kätte saanud pürotehnilise paberikahuri, millest peaks pärast nöörist tõmbamist välja paiskuma paberitükid. Pärast nöörist tõmbamist plahvatas aga kahur nii, et selle tagajärjel sai lapse käsi tõsiselt vigastada ning laps kaotas kaks sõrme. Samuti on lapse käest pudenenud säraküünal põhjustanud tulekahju ja kortermaja aknast sisse lennanud rakett on vigastanud seal viibinud last.

Kui oledki kindel, et sinu laps ei puutu midagi keelatut, siis räägi talle ka sellest, et kui teine laps pürotehnikaga askeldab, siis tuleb eemale hoida, mitte ninapidi uudistama minna. Kui ta teavitab tulevärgiga mängivatest lastest täiskasvanuid, siis ei pea ta end tundma kui pealekaebaja, vaid kui päästja.

Rescue.ee lehel juhivad päästjad lapsevanemate tähelepanu sellele, et lastele on raketid põnevad ja tekitavad huvi, kuid tegemist ei ole mänguasjadega ja lapsed ei tunneta nende ohtlikkust. Isa-ema hool ja selgitused on kindlasti vajalikud.

Pea meeles, et rakette tuleb alati laskma kindlalt seisvast vertikaalsest peenikesest torust või tühjast pudelist, mille avatud pikkus on vähemalt raketi kepi pikkus. Kontrolli, et rakett liiguks vabalt ja suuna rakett nii, et kukkuva raketi osad ei ohustaks kedagi ega midagi. Raketi lennuteele ei tohi jääda takistusi. Tea, et raketi pulk kukub maapinnale tagasi (mitte kasutada rakette inimrohketes kohtades, parklates jne). Kui rakett lõhkeb käes või tabab kedagi on õnnetuse tagajärjed väga valusad.

Jälgi tuulesuunda - tuulise ilma puhul tuleb rakett lasta vastu tuult. Väga tugeva tuule korral ei ole soovitav raketti lasta (rakett ei pruugi saavutada sobivat lennukõrgust).

Üldised ohutusreeglid ilutulestiku kasutamisel:

  • Ära proovi ise valmistada ilutulestikku.
  • Ilutulestiku tegemiseks tuleb valida ohutu koht, arvestama peab kaugusega nii inimestest kui ka hoonetest. Kindlasti ei tohiks rakette süüdata majade vahel ning vahetus läheduses, rakett suunata ohutus suunas.
  • Järgi hoolikalt kasutusjuhendis toodud ohutusnõudeid - ohutuskaugus, toote toestamine, süütamise viis jne.
  • Mistahes pürotehnilise toote süütamisel ei tohi kummarduda selle kohale. Juba süüdatud toote kohale kummardumine on eluohtlik!
  • Süüta ilutulestik võimalikult kaugele ettesirutatud käega.
  • Ära kunagi süüta pürotehnikat hoides seda käes!
  • Peale süütenööri süütamist mine kiiresti ohutusse kaugusesse.
  • Ilutulestikku ei tohi panna lõkkesse, kaminasse või mujale tulekoldesse.
  • Ära kunagi sihi või osuta ilutulestikuga ega viska seda teise inimese või muude objektide suunas.

Hea lugeja, anna teada, missugustes müügipunktides ei peeta kinni seadusest ja müüakse lastele tulevärki, mis pole nende vanusele mõeldud?