Alexi vanematele saadeti tema klassikaaslase ema poolt arve summas 15,95 naela. Arve sünnipäevale mitte kohale ilmumise eest leidis Alexi ema oma poja koolikotist. Kuidas sai selline asi juhtuda? Alex oli kutsutud klassiõe suusakeskuses korraldatud sünnipäevale, kuhu ta esialgu minna lubas, kuid sünnipäeva päeval otsustasid tema vanemad, et tähtsam on siiski ajaveetmine vanavanematega. Kuna kutset üles ei leitud ja perekonnad omavahel ei suhelnud, ei olnud perel ka kontakte, et poja mitteilmumisest teada anda, kirjutab tõestisündinud loost theguardian.com.
Alexi mittesaabumisest oli häiritud sünnipäevalapse ema Julie, kes oli korraldanud peo Plymouth`i suusakeskuses. Ta saatis Alexi perekonnale koos kõikide vajalike rekvisiitidega varustatud arve. Alexi vanemad leidsid, et see on täiesti sobimatu käitumine. Nad teatasid oma seisukoha nii sünnipäevalapse perekonnale kui meediale.

See sünnipäevalapse vanemate mõnevõrra äärmuslik viis tekkinud olukorda lahendada, on tekitanud teistes lapsevanemates palju vastakaid mõtteid. Muidugi, lähed endast välja, kui mitteeilmumise eest arve saad. Aga sa pole rahul ka siis, kui ise peo korraldad, selle eest suure raha maksad ja siis lihtsalt kohale ei tulda.

Soovitused, kuidas selliseid karme peoolukordi vältida

1. Tee nimekiri kõikide laste ja nende vanemate kontaktidest, kellega sinu laps suhtleb. See on abiks mitte ainult sünnipäevadele ilmumise või mitteilmumise kinnituste edastamiseks vaid ka igapäevaste asjade puhul, nagu seda on koolitükkide arutamine, uurimine, kelle juures sinu laps parasjagu külas on, jne.

2. Kui korraldad peo, kus iga lapse eest on eraldi makstud, näiteks on kinni pandud teatud arv varustust vms, siis maini seda viisakalt ka peo kutses. See paneb külaliste vanemaid üritusse vastutustundlikumalt suhtuma. (Populaarsed lapsed saavad tihtipeale rohkem peokutseid, kui nad käia jõuavad või siis rohkem, kui vanemate rahakott kingituste tegemise juures välja kannatab ja mõnikord jäetakse ka sellepärast osadel pidudel käimata.)

3. Saada peokutsed alati välja õigeaegselt ja lisa sinna kõik vajalikud kontaktid ja selgitused. Samuti täpsusta, kas ootad vastust ilmumise või mitteilmumise kohta.

4. Kui pidu on selline, kus külaliste arv ja kulutused rangelt loetud, ära häbene paar päeva enne pidu külalistele üle helistada ja küsida, kas ikka tullakse.

5. Kui sinu laps on peole kutsutud, siis suhtu kutsujasse lugupidavalt ja anna alati ka enda lapse saabumisest või mittesaabumisest teada. Äkki on tegemist väikese sünnipäevaga, kus üldse ainult kaks külalist ja kui üks neist ette teatatamata kohale ei ilmu, võib see sünnipäevalapsele pikaks ajaks suure pettumuse hinge jätta.

Anna teada, kas sinu meelest sobib ülelaskjatele arve esitada või piisab sellest, kui järgmine kord neid lihtsalt ei kutsu?