Juhul, kui ei ole tehtud kindlaid plaane, mida laps vaheajal tegema hakkab, võib nädal aega vaheaega kujuneda koolilapse jaoks hoopis arvutimängu maratoniks. Ei ole üldsegi harv juhus, kui puhkuse ajal istub laps arvuti või teleri taga nii kaua, kuni vanem õhtul töölt tuleb. Üheks võimaluseks on saata vaheajaks laps linnalaagrisse. 

9 aastane Robert läheb sellel kevadel juba kolmandat korda linnalaagrisse. „Mulle meeldib see mõte, et vaheaega võiks veeta aktiivselt, kuid kuna mina ise pean olema tööl ja ei saa last mööda kinosid ja mänguväljakuid vedada, siis ongi alternatiiviks linnalaager” toob Roberti ema välja põhjused, miks nende pere lastelaagrite võimalusi kasutab. „Oleme koolist teiste emadega kokku leppinud, ning Robert läheb laagrisse koos oma kahe parima sõbraga.”

Koolilapse linnalaager võiks pakkuda aktiivset, vaheldusrikast ja harivat tegevust. Tüüpiline vahetus kestab 5 tööpäeva ning üks linnalaagrite eripära võrreldes tavaliste laagritega on see, et laps ööbib omas kodus. Seega on iga päev aega umbes üheksast viieni ette võtta erinevaid tegevusi.

Kas treeninglaager, huvilaager või tavalaager?

Paljud linnalaagrite programmid on valdkonnapõhised. Seega tasuks valikut tehes silmas pidada lapse huvisid ja hobisid. Kindlasti tuleks laps laagri valimisse kaasata. Tema on ju see, kes seal iga päev käima hakkab.
Kui tegemist on näiteks käsitöö ja meisterdamise temaatikaga, või on mõni spordiklubi korraldanud treeninglaagri, siis peaks ka arvestama, et ürituse eesmärk on saada süvendatult uusi oskusi ja teha trenni ning meelelahutus on pigem teisejärguline.

Mängukeskuste ja noortekeskuste korraldatavad laagrid on enamasti mitmekülgse ja lõbusa programmiga, ning ei ole nii harjutamisele ja tulemusele orienteeritud.

Hea on, kui ka linnalaagris käiakse iga päev ka keskusest väljas — muuseumites, ekskursioonidel ja niisama looduses. Kevadine õuesolek on lapse jaoks parim! Aga kui ilm väljasolekut ei võimalda, siis võiks meelelahutusliku keskuse tubane tegevus olla võimalikult mitmekesine: erinevad võistlused, käelised tegevused, mängud ja miks mitte isegi diskod.

Vanematel on tavaliselt hea meel teada, et selle asemel, et kambakesi vaheajal kodust kodusse, ühe arvuti tagant teise taha liikuda, leiavad lapsed linnalaagris uusi sõpru ja mängivad loovalt. Uued teadmised ja oskused tulevad läbi põnevate ja lõbusate tegevuste nii, et õppimise maiku juures ei olegi.

Kuidas ja millal oma laps laagrisse kirja panna?

Enamikes linnalaagrites algab eelregistreerimine paar nädalat enne vaheaega, ning kohtade arv on igal pool limiteeritud, seega kellel on kindel plaan oma lapsele vaheldusrikas vaheaeg korraldada peaksid juba varakult hakkama erinevate laagrite sisude ja programmidega tutvuma ning siis koos lapsega meelepärasema valima. Aga ka hilinejatel tasub alati vabade kohtade olemasolu kontrollida.

Mille järgi valida linnalaagrit?

* Tutvu kindlasti enne laagri programmiga. Hea laagri programm sisaldab iga päev erinevaid ekskursioone ja tegevusi ning on vaheldustikas ja sisutihe.

* Korralik linnalaager pakub lastele ka korralikku toitlustust. Uuri, mitu korda päevas ja kuidas on lastele toitlustus korraldatud.

* Jälgi, et laagris oleks vähemalt iga 10ne lapse kohta üks juhendaja. 

* Vastutustundlik laagrikorraldaja sõlmib vanemaga ka lepingu, kus on ka välja toodud vastutus ja korralduslik pool. Lepingut sõlmides ole avatud täpsustama kõiki esile kerkinud küsimusi.

* Soodsam laagrihind ei tähenda alati parimat valikut. Enamasti tähendab väiksem tasu kokkuhoidu programmi mitmekülgsuse ja tegevuste pealt ning väga väikese tasuga laager tähendab ka vähem tegevusi ja põnevaid ekskursioone.

* Kui laager on hästi korraldatud, siis näeb seda lapse silmadest, kui õhtul talle järele lähed. Tunne muret ja esita küsimusi, kui näed, et su laps ei ole rahul.

Artikli autor Helena Ojala on Lets Play Perekeskuse arendusjuht. Kui soovid linnalaagrite kohta rohkem teada, siis uuri lähemalt: