Küberkiusamine on tahtlik hirmutamine, tagakiusamine või solvamine, millega lapsed ja teismelised võivad internetis kokku puutuda. Märkimist väärib asjaolu, et 8- kuni 16-aastased lapsed suhtuvad sellesse ohtu vanematest tõsisemaltki.

Vastavalt uuringu tulemustele peavad 13% lastest ja 21% vanematest küberkiusamist süütuks nähtuseks. Samas kardavad 16% küsimustikule vastanud lastest ähvardamist veebis enam kui tegelikus elus, ning pooled lastest (50%) kardavad ähvardamist nii veebis kui elus võrdsel määral.

Küberkiusamine mõjutas tõsiselt laste emotsionaalset seisundit: 37% ohvrite vanemad märkisid laste puhul langenud enesehinnangut, 30% käitumisprobleeme koolis ja 28% lastest kogesid vanemate sõnul depressiooni.

Lisaks väitsid 25% vanematest, et küberkiusamine mõjutas nende lapse und ja põhjustas õudusunenägusid (21%). Lisaks märkisid 26% vanematest, et nende laps hakkas vältima kontakti teiste lastega ning 20% said teada, et nende lastel on anoreksia.

Hirmutav on ka statistika, mille kohaselt olid 20% lastest olnud tunnistajaks, kuidas teised lähevad küberkiusamisega kaasa, ning 7% juhtumites osalesid selles ka ise. Uuring näitas, et lapsed sageli varjavad küberkiusamise juhtumeid vanemate eest, tehes sellega vanematele laste kiusamise eest kaitsmise raskemaks, aga õnneks mitte võimatuks.

Kommenteerib Andrey Moholya, Kaspersky Lab tarbijale suunatud ärisuuna juht: „Kui püüame oma lapsi igasugu ohtude eest kaitsta, ei tohi me unustada, et lisaks pärismaailmale elavad nad ka virtuaalses maailmas, mis on peaaegu sama reaalne. Veebis lapsed suhtlevad, saavad teada uusi asju, lahutavad meelt ning kahjuks puutuvad kokku ka ebameeldivate olukordadega. Küberkiusamine on laste jaoks internetis üks kõige ohtlikumaid asju; sellel on negatiivne mõju laste psüühikale ja põhjustab probleeme, mis mõjutavad nende edaspidist elu. Sellistel juhtudel on parimaks lahenduseks lapsega rääkida ja kasutada vanemliku järelevalve tarkvara, mis hakkab Teid teavitama kõikidest kahtlastest tegevustest lapse lehekülgedel erinevates suhtlusvõrgustikes.“

Täiendavaid soovitusi selle kohta, kuidas lapsi internetis kaitsta, saate leheküljelt kids.kaspersky.com