On ju teada, et lapsed õpivad kõige paremini imitatsiooni teel, seega on tähtsaim punkt, et oleksid talle eeskujuks. Kui aeg on sealmaal, et laps koolis käima hakkab, tuleks talle ka liiklusreegleid selgitada, parimal juhul lasta tal ka jalgrattaload teha.

Kasuta tema uudishimu ära

Umbes kuueaastaselt on su laps sinnamaani arenenud, et ta mõistab, mis liikluses toimub, tema reaktsioonitaju on nüüd piisavalt kiire. Erinevalt väikelapsest oskab kuueaastane mitmele asjale korraga keskenduda, ta saab aru mis on tähtis ja mis vähemtähtsam. Sellele lisaks on algkooliealistel tohutu uudishimu, mis innustab neid liiklusreeglite kohta palju juurde õppima. Ära unusta, et nad ei suuda veel lõpmatuseni paigal püsida, eriti veel kui ollakse näiteks klassikaaslastega koos. Selles eas meeldib lastele ringi joosta ja üksteist „kangelastegudeks” õhutada, seega tuleb teistel tänaval liiklejatel ettevaatlikum olla.

Lapsed ratastel

Lastearstid soovitavad teisest eluaastat alustada põnni rattasõiduks õpetamisega — alguses lükatava kolmerattalisega, seejärel tõukerattaga. Tõukeratas on kindlam kui tavaline jalgratas, sest laps saab seal alati ühe jala maha panna ja ta harjutab seeläbi tasakaalu hoidma. Alates viiendast eluaastast võib ta jalgrattaga sõitma hakata, kuna selleks vanuseks on tema tasakaalutunnetus täielikult arenenud.

Liikluspedagoogid soovitavad, et sa ei laseks last üksinda selles vanuses veel kooli sõita. Parimal juhul oota, kuni ta on oma rattaload teinud.

Seda peaks iga koolilaps teadma

  • Kuueaastane peab olema võimeline üksinda ülekäigurada ületama ja valgusfoorist aru saama (punane on stoppmärgiks ja rohelisega tohib üle tee minna).

  • Käi lapsega mitmeid kordi tema koolitee läbi ja selgita, kus kohas on ohtlikud ülekäigud ja pimedad ristmikud. Rõhuta kindlasti, et ta õiges kohas ja rohelise tulega üle tee läheks, siis lase tal üksinda seda teed läbida ja järgne teatud vahemaa tagant. Kui näed kuskil vigu, siis rääkige sellest pärast kodus olles.

  • Selgita talle ka ilmaolustiku erinevusi — millele peab laps näiteks sirava päikesepaiste või äikese ajal tähelepanu pöörama.

  • Harjutage autoga sõites ka pidurdusmaad tundma — las laps öelda, kunas sa pidurdama peaksid ja vaadake, kunas auto alles pidama jääb. Sedasi saab talle selgeks, et erinevalt jalakäijatest ei jää auto sekundiga pidama.

Vilumusharjutused

Liikumine pakub lastele rõõmu ja treenib neid liikluses õigesti käituma. Harjuta lapsega juba varasest east peale tema tasakaalu, reaktsioonikiirust ja tajumisvõimet parandama. Siit leiad paar lihtsat igapäevast harjutust:

  • Keksumängud — joonista tee peale kastikesed ja nummerda need, reeglid on lihtsad: laps ei tohi astuda joonele ja peab õiges järjekorras kastikesed läbi hüppama.

  • Sellised mängud nagu „silgud ritta” ja „tagumine paar välja” ja „valgusfoor” aitavad lapsel tema reaktsioonitaju ja kiirust arendada.

  • Pimesiku mängimine — pimesi ruumis teiste järgi kobamine ja takistuste ületamine arendab tema vaistu ja ettevaatlikkust.

Seda peaksid vanemad jälgima

Vaata kindlasti, et su järglane kiivrit kannaks, isegi kui ta sõidab ainult rulluiskudega. Kiivri ostu puhul küsi kindlasti abi spetsialistilt — see peab lapse kukalt ja otsmikku katma ning parimal juhul erksat värvi olema, et põnni liikluses paremini märgata. Samuti on hea, kui laps kannab heledaid riideid, millele on helkuritriibud külge õmmeldud.

Et tagada oma lapse turvalisus mitte ainult liikluses, vaid elus üldse, loe kindlasti ka SEDA