1. Püüa kiiresti jaole saada. Mida kiiremini sa märkad ja taipad, et lapse sõrmed käivad pidevalt suus, seda lihtsam on sul tal aidata sellest kombest vabaneda.

  2. Miks ta seda teeb? Kui suudad tuvastada põhjuse, miks laps küüsi närib, on lihtsam harjumusest jagu saada. Kas põhjuseks on stress? Kas näpud on suus rohkem mingil kindlal ajal päevast? Väiksemat last pead ise põhjalikult jälgima, suuremal saad paluda kirja panna, millal ta tunneb vajadust või tabab end küüsi närimast ja mis ta arvab selle põhjuseks.

  3. Tõsta teadlikkust. Paljudel lastel jõuavad näpud suhu ilma, et nad seda ise märkakski. Et nad õpiksid oma küüntele tähelepanu pöörama, võid tüdruku puhul teda maniküüriga poputada, et tal tekiks enda soov oma küüsi hoida; poisi puhul võite seada harjumuseks igal nädalal küüntest pilte teha ning neid siis omavahel võrrelda, et märgata edusamme või tagasiminekut.

  4. Valige üks küüs, mida erilise hoolega kaitsete. Mõnikord on raske kõikide küünte närimist korraga lõpetada. Proovi hoopis aeglast meetodit. Valige välja üks küüs, soovitavalt selline, mis on kõige rohkem kahjustatud, ning leppige kokku, et seda nüüd rohkem närida ei tohi ja see peab saama korralikult kasvada. See annab lapsele eduelamuse ja usu endasse: ma saan sellega hakkama! Kui üks küüs on korras, võtke ette järgmine, kuni kõik küüned on ilusad ja närimise komme unustatud.

  5. Sea küünte eest hoolitsemine rutiiniks. Iganädalane maniküür kuulugu nüüd teie tegevuskavasse! Õpeta lapsele ja näita ka enda head eeskuju, et ilusad käed on uhkuseasi ja seetõttu tuleb nende eest korralikult hoolt kanda. Tüdrukutega on siinkohal jälle natukene lihtsam — küünte lakkimine ja kaunistamine koos emaga või ilusalongis on mõnus tegevus ja värviliste küüntega eputada meeldib pea kõigile.Aga kätemassaaž ja hoolitsus meeldib tavaliselt ka poistele.

  6. Kaalu kunstküünte võimalust. Teismeliste tüdrukute puhul võib see olla lihtsaimaks lahenduseks.

  7. Pane küüned halvasti maitsema. Saadaval on erinevaid kibedaid lakke, mis võiksid aidata närimiskombest võõrutada. Vanasti pandi küüntele kibedat sinepit, võid ka seda proovida.

  8. Leia asendustegevus. Kui laps närib küüsi stressiolukorras, anna talle hoopis stressipall, mida pigistada. Või leia mingi teine tegevus, mis teda rahustab. Aga siinkohal pead olema ettevaatlik, et ei õpetaks talle uut halba kommet külge, millest on pärast jälle raske vabaneda.

  9. Tee kaltsiumikuur. Võib juhtuda, et laps närib küüsi, kuna ta ei saa oma toidust piisavalt kaltsiumi kätte. Siinkohal võivad olla abiks kaltsiumitabletid või muudatused menüüs — too sisse rohkem piimatooteid, pähkleid ja seemneid ja roheliste lehtedega köögivilju.

  10. Kui tõesti mitte midagi muud ei jää üle, pane lapsele kindad kätte ja ära lase tal neid ära võtta. Iga kord, kui näed, et laps hakkab küüsi närima, tõmba talle kindad kätte.

Küünte närimisest lahti saamine võtab aega ja vaeva, aga kannatliku meelega saab ka sellest halvast harjumusest lõpuks jagu!

Allikas: parenting.co.uk