1. Vasta lapse küsimustele

Vasta lapse küsimustele nagu: „Mis vahe on Päikesel ja planeetidel?", „Mis ajal elasid rüütlid?", „Miks langevad puudelt lehed?" võimalikult põhjalikult ja nii hästi kui saad. Kui sa vastust ei tea, vaadake internetist järgi või lugege leksikonist. Kui su laps tahab mingi teema kohta põhjalikumat informatsiooni, saab ta raamatukogust raamatuid laenutada, samuti võite väikesele ekskursioonile minna -näiteks lossivaremetesse või tähetorni.

2. Jaga oma hobi lapsega

Sulle meeldib kokata, kududa või auto kallal nokitseda - suurepärane! Näita ka oma lapsele, kui palju võib selline tegevus lõbu pakkuda ja lase tal koos sinuga askeldada. Kui laps tuleb uudistama, seleta talle kõik vajalik: kuidas kudumissilmuseid luuakse või lase tal pühapäeviti perele kokata või sõitke koos autoremonditöökotta.

3. Suhtle võõrastega vabamalt

Lambakarjus oma loomadega pole enam igapäevane nähtus. Miks mitte tema juurde minna ja vestlust alustada? Kasuta võimalust, et tema elust ja ametist rohkem teada saada. Mine inimeste juurde ja alusta nendega vestlust, olgu selleks siis tuletõrjuja või kraanajuht, loodusteadlane või tänavakunstnik. Inimesed, kes oma tööd armastavad, suudavad seda vaimustust teistele edasi anda. Muidugi ei julge enamus täiskasvanuid sedasi võõrastega rääkima minna, lapsed on sellel puhul palju julgemad. Ja kes teab, kui su laps uudistama läheb, siis äkki viiakse teda tuletõrjeautoga sõitma või ta saab kraana rooli taga istuda.

4. Uuri lapsega koos loodust

"Staphylinus caesareus" või "Cantharis fusca"? Mõlemad on putukad ja näevad ühtemoodi jälgid välja, aga lastele meeldib kõik, mis roomab, hüppab ja siristab. Võta jalutuskäigule luup kaasa ja lase lapsel erinevaid putukaid, sipelgaid ja tõuke uurida. Kui tahad asja veel huvitavamaks teha, võta kaasa binokkel, millega laps saab loodusteadlast mängida ja kaugel asuvaid puid, loomi ja linde vaadelda.

5. Planeerige koos üritusi

Vanavanemate kuldpulmi ei saa ju luuletuse või lauluta pidada! Küsi, äkki tahab su laps sind nende loomisel aidata, või nuputage koos, kuidas koduaeda muuta: mida uut kasvama panna ja istutage meelepärased taimed peenrale. Kui laps soovib, siis lase tal oma isiklik peenar sisse seada.

6. Ole talle eeskujuks

Su unistus oli trumme mängida või ratsutamine ära õppida? Siis tee seda, õppimiseks pole kunagi liiga hilja! Ideaalis innustad oma last ja see on talle tunduvalt kergem, kui ta näeb, et emme või issi ei olegi perfektne ja ka teil läheb õppimiseks aega.

7. Kasuta võimalusi

Sa pole nädalavahetuseks veel midagi plaaninud? Siin on paar nõuannet: mine lapsega linnaraamatukokku, muuseumitesse, avalikesse koori - ja bändiproovidesse või trennidesse.

8. Võta koos lapsega midagi ette

Lapse suurim soov on oma vanematega aega veeta. Leidke midagi, mis kõigile meeldiks. Olgu selleks siis pusle kokku panemine, fotografeerimine, puude lõhkumine, lehtede riisumine, ujumine, meisterdamine, ratastega ringi sõitmine, lugemine või maalimine. Tähtis on see, et oleksite koos.

Kas minna koori laulma või karate trenni, kunstiringi või kergejõustikusse? Pole oluline, mis laps
välja valib, peaasi, et ta avastab enda jaoks midagi, millesse ta
õhinaga suhtub. See peaks temas uudishimu äratama ja talle tunde andma:
„Hei, ma olen selles osav!"