Onni ehitamine – onni võib ehitada vihmase ilmaga tuppa või päikselise ilma korral põõsasse, laua alla, pappkastidesse või kuhu iganes pähe tuleb. Varuda tuleks hea hulk pesulõkse ning tekke, linu, rätikuid ja/või kardinaid.

Telgis mängimine – selle tegevuse eelis on see, et lapsed saavad värskes õhus olla ka vihmasema ilmaga. Lisaks on „telgi olukord“ põnev ja veidi saladuslik. See on justkui väike kodu. Ja kindel on see, et lapsed on kogu aeg su silma all olemas.

Pesu ja nukkude pesemine – see ei ole ainult tüdrukute tegevus. Millisele lapsele ei meeldiks veega mulistada? Kuum suvepäev on just õige aeg, et kõik väiksed käterätikud, nukuriided, sokid ja ka nukud ise puhtaks küürida. Sellest mängust võib lõpuks kujuneda veesõda või mudasupi keetmine :).

Lauluvõistlus– suve alguses on veel värskelt meeles kõik lasteaias õpitud laulud. Las lapsed meisterdavad endale harja varrest või šampoonipudelist mikrofoni ja korraldavad kontserti. Pealtvaatajateks või žüriiks saate pärast pikka harjutusperioodi olla just teie ise.

Teatri tegemine – sarnane mäng lauluvõistlusega. Las lapsed mõtlevad välja tegevuskava. Seejärel andke neile erinevaid vahendeid kostüümide ja lava dekoratsioonide valmistamiseks. Teie saate jälle tänulik pulotteriiblik olla.

Valmistage koos ette loterii. Selleks võtke üks plastmasskarp ja pange sinna sisse paberist kokku rullitud sedelid auhindade nimetustega. Auhindadeks võivad olla puuviljad, kommid, kallistused, erinevad tegevused (ümber maja jooksmine, 10 kükki, kukerpall jne) vms. Maksta saab plaksudes või puulehtedes.

Olümpiamängud – aladeks võivad olla ümber maja jooksmine, liivakasti hüppamine, jalgrattasõit , võidu kukerpallitamine, palli- või kummikuvise jne. Et kõik tunduks ametlikum, joonistage asfaldile või liivale stardijoon koos numbritega. Võitjatele saavad lapsed ise medalid valmistada.

Teatevõistlused– sarnane olümpiamängudega, ainult vaja on rohkemate laste osavõtt.

Orienteerumine ehk aardejaht – see tegevus vajab natuke läbimõtlemist. Mõtle välja kohad, kuhu vihjeid peita. Joonista või kirjuta luule vormis vihjekaardid ning peida need välja valitud kohtadesse. Pane tähele, et iga vihje juhataks järgmiseni. Eriti vinge oleks, kui viimase vihje kohal oleks aarete kaart, mis näitaks kätte peidetud varanduse asukoha. Varanduseks võib olla kauss maasikaid, kommikott või pauna täis münte/sente, mille eest lapsed ise võiksid poest midagi valida.

Puude otsas ronimine – mis võiks olla lahedam ja füüsiliselt arendavam kui turnimine?!

Veesõda– seda on väga hea mängida, kui nukud ja nende pesu on puhtaks pestud.

Keks– otsi üles kõik kodus leiduvad kummijupid ja seo need pikaks kinniseks ketiks. Nüüd tuleta meelde, kuidas väiksena kummikeksu mängisid. Milliseid hüppamismustreid kasutasid? Vaja läks kahte seisjat ja ühte hüppajat. Kui hüppaja eksis, sai üks seisjatest võimaluse hüpata ja kui tema eksis, siis teine seisja. Kui kätte jõudis jälle esimese hüppaja kord, siis alustas ta selle hüppeharjutuse esimesest kõrgusest, kuhu enne valesti hüppamist pooleli jäi. Kummi kõrguseid oli tavaliselt 3.

Kui kummikeks ei meenu, siis võib maha joonistada ruudud ja hüpata tavalist keksu. Selleks otsige kivike, mida visata ruutu, kuhu on plaanis hüpata. Vaata ette, et ainult joone peale ei hüppa.

Artikkel ilmunud koostöös OÜ-ga Vippa (www.vippa.ee). Suvemängude loo täisversiooni loe nende kodulehelt siit.