Kui lapsel on suur saavutusvajadus, peaks mõtlema, mis see talle kaasa toob ja mis on selle tinginud: kas see on millegi kompensatsioon või vajadus tõestada ennast vanematele? Kas see on seotud lapse temperamenditüübi või isiksuse eripäradega? Ons lapsele eeskujuks nõudlike vanemate mudel, kes on ka ise edule orienteeritud või/ja väga edukad?

Kui lapse saavutusvajaduse põhjuseks on soov viia ellu vanema(te) täitumata unistus(i) ja teenida seeläbi välja vanema heakskiitu või armastust, ei ole see kindlasti terve mõtteviis.

Kaotamist tuleb õppida

Kui 3–5aastase lapse puhul me ei saagi oodata, et ta oskaks mängureeglitest kinni pidada ja kaotusega toime tulla, siis aastatega peaks see oskus arenema. Koolimineku ajaks peaks laps oskama juba kaotusega hakkama saada, sest see on ka üks kooliküpsuse näitajaid.

Parim võimalus lapsele elus toimetulekut õpetada on teha seda läbi mängu. Kui lapse tunded kaotuse korral üle keevad, peaksime vanematena last toetama ja aitama tal pettumusega toime tulla. Vanem ei pea mängus meelega kaotama, et anda lapsele võidukogemust. Pigem on vanema roll tunda rõõmu lapsega koos mängimisest ning aidata tal vajadusel pettumusest üle saada.

Kui hakata last lohutama: “Ei ole hullu, küll sa järgmine kord võidad,” siis see ei toimi. Küll on abi sellest, kui peegeldada ja selgitada lapsele eri tundeid: “Ma näen, et sa oled pettunud selle kaotuse pärast. See teeb sind tõesti vihaseks, sest ma näen, et sa üleni värised.”

See aitab lapsel rahuneda. Ta näeb, et vanemad aktsepteerivad tema tundeid. Nii nagu täiskasvanutel, on lastel väga oluline kogeda eri tundeid ja osata neid sõnastada. Kui pettumus on üle läinud, saab ühel hetkel taas last julgustada edasi mängima.

Oma kogemus mängu

Kui lapsel on esimesed eduelamused käes, innustab see teda edasi tegutsema ja veelgi parem olema. Siis tuleks last julgustada ja toetada, ebaõnnestumise korral aga jällegi rahustada.

Me võime tuua lastele näiteid, kuidas me oma pettumustega oleme toime tulnud. Rääkida, et vaatamata sellele, et me ei olnud alati parimad, saame elus kenasti hakkama. Seda, et elus tulevad niikuinii ka tagasilöögid ja pettumused, pole vaja lapsele rääkida – las elu kulgeb omas tempos. Oluline on tagasilöökide korral olla talle kõrval toeks.

Artikkel ilmus ajakirjas Pere ja Kodu