Muusika-aastast lähtuvalt on festivali peateemaks “Heli lainel”. Seega on olemasolevaid ekspositsioone võimalik avastada uue nurga alt.

Festivali algataja ja korraldaja Jelena Tšekulajeva sõnul on festivali “Avatud mänguväljad” eesmärgiks pakkuda koolivaheajaks sisukat aja veetmise võimalust. “Loodan,et koolivaheajal leiavad paljud suured ja väikesed tee muuseumidesse. Festivali raames on muuseumides abiks Eesti illustraatorite poolt kujundatud juhendid, mis suunavad tegevuste ja mängude abil iseseisvalt muuseume avastama. Seejuures oleme mõelnud nii alla 3-aastaste laste kui ka kuni 18-aastaste noorte peale, ” tutvustab Jelena Tšekulajeva festivali.

Anne Ruussaar, kes katsetas juhendit 11-aastase poja Ottoga Eesti Ajaloomuuseumi tallihoones, leiab, et tegemist on väga lõbusa ja arendava projektiga, mis erineb tavapärasest muuseumikülastusest. “Nii hea on lapsega teha ja rääkida ka midagi muud, kui mida selga-jalga panna ning kas koolitükid on tehtud. Selles mõttes on juhendite abil muuseumi avastamine igati tore tegevus,” kirjeldab Anne Ruussaar muljeid. “Meie muuseumikogemus jätkus ka pärast muuseumist väljumist, kui Otto ütles, et ta poleks uskunudki, et maailmas on nii palju erinevaid hääli. Ja siis me kuulasime kuni koduni erinevaid helisid, mürasid ja signaale ning üritasime ära arvata, mis või kes seda parasjagu tekitab,” lisab Ruussaar.

Festivali avasündmused toimuvad 17. oktoobril kell 11 Tallinnas Vabaduse väljakul ja Tartus Tartu Kaubamaja laste mänguväljaku juures.

Festivali korraldavad Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, MTÜ Elamusõppe labor ning MTÜ Kultuur aitab hingata. Festivali toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna Kesklinna Valitsus ja Tartu Kultuurkapital.

Oma muuseumidest koosneva mänguvälja saab järgi uurida festivali kodulehel: