Vasta tema küsimustele ausalt ja avatult

Anna oma tütrele teada, et sa oled alati valmis temaga rääkima. Selleks et avaneda, vajab tütar sinuga pikemat koosolemist. Kui kutsud ta köögilaua äärde puberteediteemalist kiirloengut kuulama, pole sellel tulemust. Parim aeg on pikemat vestlust pidada siis, kui laps sinult mõne selleteemalise küsimuse küsib. Vasta talle ausalt, ilma hinnanguid andmata, räägi temaga üldisemalt ja uuri, mida ta veel teada tahaks. Kui su tütrel on muresid, millele sa ei oska vastust leida, ole valmis rääkima ka arstiga.

Kui sa pole oma tütrega veel rääkinud, tee seda nüüd

Ajaks, mil su tütar on 8 aastat vana, peaks ta juba teadma, millised muutused naise kehaga puberteedieas toimuvad. Su laps võib küll tunduda liiga noor, aga jäta meelde, et mõned varased õitsejad kannavad selles vanuses juba treeningrinnahoidjaid. Jutu alustamiseks võid sa oma tütrele rääkida, milline puberteet sinu enda jaoks oli.

Räägi oma lapsega menstruatsioonist enne, kui tal see algab

Tüdrukud, kes ei ole teadlikud sellest, et neil võib menstruatsioon tulemas olla, võivad verest ja selle asukohast väga ära ehmuda. Esimese menstruatsioon algab tavaliselt, kui nad on 12- või 13- aastased, samas võib see alata ka juba 9 aastaselt, on ka neid, kes löövad õitsema alles 16 aastaselt.

Ole talle reaalseks abiks

Enamik tüdrukutest on huvitatud pigem praktilistest teadmistest. Näiteks, kuidas leida õiget rinnahoidjat või mis teha siis, kui esimesed päevad algavad koolis. Su tütar hindaks seda väga, kui sa näiteks aitad tal leida parajat rinnahoidjat või paned talle igaks juhuks kotti ja kappi mõned sidemed.

Paku lapsele kindlustunnet

Tüdrukud tunnevad tihti oma välimuse pärast muret, puberteedieas eriti. Osadel tüdrukutel võivad rinnad tekkida varakult, samas mõnel teisel võtab see kaua aega. Tee oma lapsele selgeks, et see on normaalne ja kõik arenevad erineva kiirusega.

Kui sa ei tunne end puberteedist rääkides mugavalt, siis arutle kõigepealt need teemad endamisi läbi, loe vastavat kirjandust ja alles siis räägi lapsega. Sa võid ka lapsele mõne teismelistele mõeldud neiuks sirgumise raamatu osta.

Puberteedist ja sellega kaasnevatest tunnetest on oluline rääkida — seda nii avatult, kui võimalik, et tütar oleks muutusteks valmis ja see, mis temaga toimub, oleks tema jaoks loomulik, mitte piinlik.