2. Rõhu emotsionaalsele intelligentsusele. Emotsionaalselt intelligentsed lapsed teevad elus paremaid valikuid ja õigemaid otsuseid, sest nad ei tunne vajadust ennast teistele tõestada ja kaaslaste survega kaas minna. Selleks, et sinu lapsest saaks emotsionaalselt intelligentne laps, paku talle hellust, hoolt ja armastust, tunnusta ja mõista tema tundeid. Luba tal ennast ja oma tundeid väljendada (viisakalt ja teisi austavalt muidugi). Näita talle, kuidas väljendada oma tundeid teisi ründamata ja teistele halba tegemata.

3. Lõpeta karistamine. Selleks, et lapsele õppetund anda, ei ole vaja teda karistada. Sea piirid ja pane reeglid paika koos lapsega, tema soove ja vajadusi arvesse võttes — siis ei ole lapsel soovi ega vajadust sulle valetada. Tema enda seatud piirid toimivad paremini, sest ta mõistab neid, samas kui sinu liiga karmid reeglid jäävad talle arusaamatuks. Igasugune karistus lõhub teievahelist suhet, laps ei soovi enam sinuga koos töötada ning ta ei hakka iial s eeskuju järgima.

4. Sea oma suhe lapsega esikohale. Lapsed ei oska seda sõnades väljendada, kuid nad vajavad teadmist, et vanemad armastavad neid, et vanemad usuvad nendesse ja et vanematele tõepoolest meeldib nendega koos olla ja nende eest hoolt kanda. Me kipume pidevalt muid asju ja suhteid rohkem väärtustama kui oma suhet lastega — nutitelefon, arvuti, töö, sõbrad, hobid jms võtavad nii palju aega ära, et lapsele tegelikult ei jäägi midagi. Kui laps tajub, et ta pole tähtis, ei kasva temas eluks hädavajalikud õnne-, heaolu- ja turvatunne, mis aitavad tal endale kindlaks jääda ja enda jaoks õigeid otsuseid langetada. Lapsed ei oska oma tundeid teisiti väljendada kui mässates ja halvasti käitudes. Sinu kui lapsevanema ülesanne on teievahelist suhet parandada ja anda endast parim, et ka mässumeelne teismeline tunneks end kodus turvaliselt ja õnnelikult. Selleks ei olegi vaja muud, kui tema seltskonda nautida, tema vastu huvi tunda ja tema tegemistele kaasa elada.

Allikas: Ahaparenting