2. Koosta eelarve. Kooliaasta algus on rahakotile ränk, seetõttu peaksid kohe nüüd selgeks tegema, kui palju sul on võimalik asjadele kulutada, milliseid kulutusi on võimalik edasi lükata ja millised esmapilgul vajalikuna näivad väljaminekud pole tegelikult olulised või mille saad näiteks tegelikult edasi lükata. Kas eelmisel aastal ostetud ranitsat saab näiteks jõuludeni kasutada, et uus oleks ühtlasi ka jõulukingiks? Millises poes on parima hinna ja kvaliteedi suhtega kunstitarbed ja töövahendid? Mida on kohe vaja, mida saab osta ka hiljem? Vii end hindadega kurssi, nii on sul lihtsam eelarves püsida ja enda jaoks parimaid ostuotsuseid sooritada.Vaata suurimate kaupluste koolikaupade pakkumisi zave.ee-st

3. Koosta tegevuskava. Pange lapsega koos paika, millal lähete riideid, jalanõusid ja koolitarbeid ostma ja tehkegi seda sel konkreetsel päeval. Loomulikult tuleb kaasa võtta nimekiri vajalikest asjadest, huupi ostma tõttamine tähendab närvikulu ja hävingut rahakotile. Kui esimese retkega ei saa kõike vajalikku soetatud, pange paika, millal uuesti “jahile” lähete.

  • Millisesse trenni või huviringi laps läheb? Palju see maksab ja millised on sellega seotud lisakulutused (varustus, laagrid, võistlused jne)?
  • Kuidas laps saab kooli ja koju tagasi? Kes transpordib teda trenni ja tagasi? Kui palju selle peale võiks kuluda (bussipiletid, bensiin).
  • Lapsehoid pärast kooli — kas laps on üksi kodus või on talle vaja hoidjat/tugiisikut?
  • Bussigraafikud prindi välja ja pane seinale.
  • Kui arstide juures on veel käimata, märgi ajad suurelt ja punaselt kalendrisse, et te kõik teaks, millal ja kuhu minek on.
  • Kust saab õpetajale lilled 1. septembriks?
  • Kellel veel sünnipäevad enne kooli algust on? Milliseid kingitusi nad ootavad ja millal on peod? Palju nende peale kulub?

4. Mida selga panna? Kõige suurema ampsu su pangakontolt võtavad riided, jalanõud ja ranits. Kas suvel kasutusel olnud tossud sobivad ka kehalise kasvatuse tundi? Kas sandaalid sobivad vahetusjalanõudeks? Hoidu impulssostudest ja ära anna laste kõigile soovidele järele — tal ei pruugi siiski ju seda tahvelarvutit koolis vaja olla. Kõige lihtsam ja soodsam viis laste garderoobi värskena hoida on soetada neile korralik T-särkide kollektsioon. Värvilised ja mustritega T-särgid on odavad, mugavad ja koolis hea kanda ning neid saab tihti vahetada ja erinevate pükste-seelikutega kombineerida. Suvelõpu allahindlustel tasub ka silma peal hoida. See on kooliriiete ja dresside ostmisel suur võimalus kokku hoida.

Kokku ei tasu hoida igapäevaselt kasutuses olevate riiete pealt — investeeri kvaliteetsetesse teksapükstesse, talveriietesse ja jalanõudesse. Odavam on osta üks ja korralik riideese, mis kestab mitu hooaega ja mida saab vajadusel kanda ka väiksem õde-vend, kui kulutada korraga vähem raha ja asendada see soodsam asi juba järgmisel kuul uuega, sest see ei pidanud lihtsalt vastu.

5. Tee lapse tuba korda. Koolilapse tuba peab olema avar, mugav ja mis kõige tähtsam — korraliku laua ja tooliga õppetöö jaoks ning panipaigaga kooliasjade tarbeks. Viska välja üleliigsed mänguasjad ja raamatud, tehke riidekapp korda, korrastage ka sahtlid ja riiulid. Vajadusel tõstke mööblit ümber nii, et lapsel oleks toas hea olla ja miski teda õppimisel ja lõõgastumisel ei segaks. Korras toast leiab laps oma asjad kiiresti üles ja kooliasjad ei mattu muu sodi alla, mis tähendab, et sa ei pea loodetavasti topelt vildikaid või kääre ostma, sest vanad on kuhugi saladuslikult kadunud.

6. Hakka koolirutiini sisse seadma. Et kooli algusega seotud muudatused igapäevarutiinis last täiesti jalust nõrgaks ei võtaks, hakka juba praegu teda vaikselt eesootavaga harjutama. Kõige olulisem on uneaeg — halvasti või liiga vähe maganud laps ei ole suuteline keskenduma ega õppima, ta ei suuda paigal püsida ega kuuldut meelde jätma. Edaspidi võiks ta magama minna nii nagu kooliajalgi.

Koolihommikud on stressirohked, eriti algul. Mõtle juba nüüd, kuidas saaksid hommikud tervele perele mugavamaks muuta. Palju asju saad juba õhtul ära teha — asjad välja otsida ja valmis panna, koolikotikontroll, hommikusöögi planeerimine, riietevalik. Harjuta nii end kui lapsi järgmiseks päevaks vajaminevaid ettevalmistusi õhtuti ära tegema, et asjad ei läheks kaotsi, riided poleks määrdunud ja katki, pliiatsid nürid ja vildikad tühjad.

Sea sisse kindel aeg hommikusöögi jaoks ja kehtesta kord, et enne hommikusööki peaks kõik pereliikmed olema riides ja pestud.

Allikas: Organizedhome.com