Kasvukeskkond mängib laste arengus väga olulist rolli, aga keskkonna muutuste mõju lastele ei ole varem uuritud, vahendab Today. Täiskasvanutele on sellised testid olemas, kuid need on liiga pikad ja põhjalikud, et neid lastele üle kanda. Seetõttu koostasid teadlased nüüd küsimustiku, mille abil on võimalik välja selgitada, kas muutused mõjutavad last olulisel määral, ei mõjuta üldse või mõjutavad ainult mõnigaid aspekte. Väga tundlikud lapsed reageerivad muutustele väga ägedalt ning just nende mõistmiseks ning neile parema toe ja abi pakkumiseks ongi sellist mõõdikut vaja.

Siin on küsimustik, mis on mõeldud lastele vanuses 10-19. Nooremad ei ole veel enamasti võimelised neile küsimustele vastama. Iga küsimuse vastuseks tuleks anda hinne vahemikus 1-7, kus 1 märgib “mitte üldse” ja 7 “väga”.

Need 12 küsimust on:

Mulle ei meeldi, kui minu ümber on palju sebimist ja lärmi.

Muusika teeb mind väga rõõmsaks.

Mulle meeldivad head maitsed.

Valjud helid tekitavad minus ebamugavustunde.

Ma saan kurjaks, kui ma pean korraga paljude asjadega tegelema.

Ma märkan, kui mu ümber on mõned väikesed asjad muutunud.

Ma muutun närviliseks, kui ma pean vähese ajaga paljud asjad ära tegema.

Mulle meeldivad head lõhnad.

Mulle ei meeldi teleprogrammid, kus on palju vägivalda.

Mulle ei meeldiv valjud hääled.

Mulle ei meeldi, kui mu elus midagi muutub.

Kui keegi mind jälgib, muutun närviliseks ja ei tule ülesandega hästi toime.

Tulemuste järgi jagatakse lapsed kolme gruppi.

Orhideed — väga tundlikud lapsed. Nagu orhideedki, on neid väga keeruline hooldada, kuid kui seda õigesti teha, puhkevad nad õitsele.

Nartsissid — vähem tundlikud lapsed, kes ei pööra keskkonnale oluliselt tähelepanu ja kasvavad igal pool.

Tulbid — keskmise tundlikkusega lapsed, kes on tundlikud nagu orhideed, kuid vastupidavad nagu nartsissid.

Oluline on märkida, et kuna tegu on tundlikkuse ja isiksuseomaduste uuringuga, siis mitte ükski tulemus ei näita seda, et lapsega oleks midagi valesti. See näitab ainult seda, kuidas laps ümbritsevale reageerib ja tal on õigus seda teha just täpselt nii, nagu ta seda teeb. Keegi ei tohiks talle öelda, et tema reaktsioon on vale. Aga tulemused saavad aidata vanematel ja õpetajatel lapsi paremini mõista ning neile mugavamat ja turvalisemat õhkkonda luua.