Küsige klassijuhatajalt täpne nimekiri
Kui koolitarbed tuleb soetada lapsevanemal, tasuks tingimata küsida klassijuhatajalt lisainfot vajalike vahendite ja koguste kohta. Õpetajate koostatud üksikasjalik koolitarvete loetelu muudab algkoolilapse vanema osturalli märkimisväärselt kergemaks.
Põhikooli- või gümnaasiuminoore vanemal on juba igal juhul lihtsam, sest suuremad õpilased soetavad endale meelepärased koolitarbed üldjuhul ise, teades täpselt, millises tunnis on parem õhuke ja millises paks kaustik ning kas mugavam on kirjutada pastaka või tindipliiatsiga.

Vihiku puhul on oluline nii sisu kui ka kaas
Üldjuhul kehtib reegel, et mida noorem on laps, seda väiksema joontearvuga vihikut kasutatakse. Näiteks esimese klassi õpilasel on parem kirjutada 16 joonega vihikusse. Sama lugu on ruudulise vihikuga: esimestel kooliaastatel leiavad rakendust pigem suurema ruuduga vihikud, sest lapsel on sinna numbreid lihtsam kirjutada. Abijoontega vihikud on enamasti kasutusel ainult esimeses klassis.
Kindlasti ostke vihikud, mis on joonitud. Vastasel korral tuleb Teil endal hakata usinalt joonlauda ja harilikku pliiatsit kasutama.
Lapsed lähtuvad vihikut valides aga hoopis kaanepildist, mitte sisust. Kui kool ei osta vihikuid ise ja kui õpetaja ei anna teada kindla vihikuümbrise soovist, tasub laps vihikute valimisse kaasata. Meelepärase pildiga vihik tekitab temas häid emotsioone ja suurendab õpihuvi.

Milline on õige pliiats?
Esimeses klassis kirjutab laps hariliku pliiatsiga, sest see aitab tal käekirja harjutada ja seda saab kustutada.
Harilikult pliiatsilt liigutakse edasi tindipliiatsi juurde ja kõige hiljem tuleb kasutusele pastapliiats. Üleminek tindipliiatsile oleneb lapse käelisest arengust ja on kooliti erinev. Pastapliiatsi ostmisega algklassides enamasti kiirustama ei pea.
Pliiatsit valides eelistage keskmise tugevusega (HB) tooteid. Kindlasti ostke nn tavapikkusega pliiatsid, sest lühikest pliiatsit on raskem käes hoida. Paljud õpetajad soovitavad kolmnurkse kujuga kirjutusvahendit. See aitab lihtsustada õige pliiatsihoiu kujunemist, mis omakorda on ilusa käekirja eeldus.
Värvipliiatsi puitümbris võiks olla teraga ühte värvi. Kui kõigi värvipliiatsite ümbris on sama tooni, osutub lapsel õige pliiatsi leidmine keerukaks.

Koolid aitavad soetada ka parajas mõõdus kilekaasi
Järjest rohkem toodetakse eriformaatides raamatuid ja vihikuid ning seega ka erimõõtmetes kilekaasi. Nii võibki raamatupoes näha õpilasi ja vanemaid, kes kaasavõetud õpikutele ja vihikutele sobiva suurusega kilekaasi otsivad. Säärane tegevus nõuab aga väga palju aega, on tihti tüütu ja ei õnnestu alati esimesel katsel.
Seepärast kutsuvad mitmed õppeasutused septembrikuu alguses koolimajja kilekaanemüüja, kes on koostöös kooliga igale klassile kokku pannud sobiva kaantekomplekti.

Karin Pae
Audentese erakooli algkooli õppejuht