Ema
Ma ei saa aru, mille jrgi lapsed spru valivad. hel peval ollakse kõik head sbrad ja j
rgmisel peval on tuul pöördunud ühegi väga ei saa neid koos mngima. Mina ei lubaks kellelegi niiviisi kurba meelt teha. Olen ka selgitanud, misprast. Tundus, et Keiu sai aru ja teised ka. Kuidas nad siis ikka ei oska teise peale melda?! Nad pole ju enam lasteaia-, vaid koolilapsed. Paarismng klapib hsti, nelja- ja viiekesi sujub sprus lahedalt. Kuidas siis kolmekesi kuidagi ei saa?

Keiu:
Mina ei võinud jälle Meeli poole minna. Mis nad siis üldse kutsuvad mind õue, kui minuga mängida ei taha? Ma ei ole enam nende sõber! Homme, kui Katrin minu juurde tuleb, siis ütlen, et nii ei ole ilus teha ja mina ei võta teda ka enam mängu.

Psühholoog:
On ikka olnud nii, et kolmeses kambas jääb üks laps üleliigseks. Tihti ei olegi see kindel laps, vahel satub ohvriks üks, vahel teine. Sageli on määravaks kõrvalised tegurid, mis selles vanuses on sama tähtsad kui sõprus- ja lojaalsustunne.

Näiteks võib mängust välja jääda laps, kelle pakutud mäng ülejäänud kahele huvi ei paku. Vahel tõrjutakse kõrvale see, keda on lihtsam rööpast välja viia. Laste julmus võib olla sama plahvatuslik kui siiras rõõm kohtumise üle järgmisel päeval, mil tüli on unustatud.

Vanematel ei ole tihti võimalik midagi muud teha kui selgitada oma lapsele, miks ei tohi teisi mängust välja heita, sest teine laps muutub kurvaks ning tunneb end üksiku ja kõrvalejäetuna. Abiks on aeg: tasapisi muutuvad sõprussuhted kindlamaks ja tuulelipuna enam ringi ei lehvita.

Nõuanne vanemale

  • Selgitage, miks teist ei ole ilus mängust välja heita.
  • Kui kõik toimub teie silme all, püüdke leida kolmikule mäng, kus igal osalejal on roll ning kedagi kõrvale jätta ei saa.
  • Lohutage last sellega, et homme on tülid unustatud.
  • Püüdke väja uurida, kas teie lapsel on mingi harjumus või komme, mille pärast teda pidevalt mängust välja jäetakse. Näiteks on ta arglik, hakkab kergesti nutma vms.
  • Püüdke võimalusel suunata last mängima mõne teise sarnase lapsega, kellega klapib hästi paarismäng.
  • Aeg muudab sõprussuhted tugevaks.