Kooliaasta jooksul õpib ta olulisi oskusi: kuulama, tähele panema, oma korda ootama, küsimusi esitama, uusi sõnu kasutama, teiste ees kõnelema, looma suhteid klassikaaslastega, koos tegutsema, asju jagama, valmistuma erinevateks sündmusteks, kooli reeglitest kinni pidama, aitama ja teistele rõõmu valmistama, hoolima oma ümbrusest, mõistma inimeste erinevust. Kõige sellega toimetulekul vajab esimesse klassi minev laps oma vanemate abi.

Neli kuldreeglit emale-isale

● Kooli alguse üle nalja heites võivad täiskasvanud arglikku last asjata muretsema panna. Rääkige koolist kui positiivsest ja toredast paigast.
● Kõige tähtsam on vanema rõõmus hoiak ja usk lapsesse. Uskuge: minu laps on tubli ja arukas, ta saab koolis hakkama!
● Last tuleks võtta võrdse partnerina. Arutage kooliteemasid lapsega rahulikult nelja silma all või pereringis.
● Koolilaps vajab vanemate tähelepanu. Võtke aega, et lapsega koos olla ja tegutseda.

Ja mõned praktilised soovitused

● Hoolitsege lapse tervise eest. Juhul kui te seda veel teinud pole, käige perearstil, küsige enda kätte vaktsineerimis­kaart, tehke kooliastuja tervisekontroll ja vajadusel uuringud (nägemine, kuulmine, kõne), et lapse tervislik seisund võimaldaks koolis edukalt õppida.
● Valige ohutu koolitee ja käige see koos lapsega läbi. Õpetage talle käitumist nii kõnniteel, bussipeatuses, ülekäigu­rajal kui ka fooride juures. Lapsele võiks öelda, et ta läheks otse kooli ja tuleks otse koju – algkooliealised kipuvad teel end mängima unustama. Veenduge, et laps oskab vajadusel abi küsida, teab vanemate nimesid, kodust aadressi ja telefoni­numbrit.
● Looge kodus õppimist soodustav keskkond. Tähtis on, et laps kogeks õppimist toreda ja lõbusa tegevusena. Pange tähele, mis last huvitab, mida ta soovib ise õppida ja mida koos teha. Lugege raamatuid ja ajakirju, kirjutage jutukesi, nuputage, õppige kella tundma, mängige toas ja õues, meisterdage ning tehke süüa.
● Seadke lapsele valmis õppimisnurk laua ja kapi või riiuliga. Kui õpetaja on andnud perele koolitarvete nimekirja, võib need juba ära osta. Lapsel on tore asju uudis­tada, koos vanematega vihikutele nimesid peale kirjutada ning ümbris­pabereid panna.
● Koolis peab laps oskama riietuda, vajalikke asju välja võtta ja ära panna, juhiseid kuulata ja täita, abi küsida jm. Aidake lapsel neid oskusi arendada. Mõelge eelnevalt, millega laps peab koolis ise hakkama saama. Näiteks peab ta seal ülerõivad garderoobi panema, kehalise tunniks riideid vahetama, ise toitu valima ja sööma, tualetti kasutama, raamatuid laenutama ja õppematerjale tagastama.

Pidulik 1. september

Minge koos perega kooli pidulikus riietuses ja tervituslilledega õpetajale, kes sammhaaval hakkab teie last tundma õppima. Kui peate lapsest mõneks ajaks lahkuma, tehke seda rõõmsalt ja last julgustades.
Lapse esimene koolipäev on perele suursündmus, kus laps on peategelane ja vanemad tema esimesed toetajad. Mõelge juba selle tähtsa päeva hommikul, et tuleb üks vahva päev, ja tähistage seda!