Kui hästi pingutada, siis võib ju aasta jooksul leida hulga põhjusi lastele pidude korraldamiseks. Kui aga lõbusaid ettevõtmisi saab liiga palju, kaotavad need lapse silmis oma väärtuse. Võiks piirduda sünnipäevaga ning paari teise lapsele tähtsa sündmusega.

2. Peo plaanimisel tuleb lähtuda külaliste vanusest.

Paljud lapsevanemad kutsuvad tillukesi külalisi isegi lapse esimesele sünnipäevale ning püüavad kõigest hingest neid lõbustada. Nii väikesed lapsed aga väsivad askeldustest kiiresti ning pidu kujuneb lihtsalt suureks segaduseks, kuna nende režiim on häiritud. Lapsed on seejärel ülierutunud ning kodus ei suuda kuidagi uinuda.

Kui hoolega järele mõelda, siis kuni nelja-aastastele pole pidu külaliste ja mängudega sugugi vajalik — palju nutikam on kutsuda laua äärde lähedasi sugulasi, kes tervitavad sünnipäevalast rahulikult ja annavad talle kingitusi, misjärel viib ema peokangelase magama.

Kui aga lapsel on tekkinud sõpru lasteaias, siis võiks mõelda kodusele hommikupeo korraldamisele.

3. Ärge kutsuge peole liiga palju lapsi — neid on raske vaos hoida.

Lapsed võivad hakata gruppidesse jagunema ning tülitsema.Ühe soovituse kohaselt võib lapsele kutsuda nii palju külalisi, kui vanaks ta saab. Loomulikult võib seda reeglit eirata, kui lapsel on rohkem sõpru. Sel juhul, kui keegi kutsumata jääb, võib lugu suure solvumisega lõppeda. Ideaalis peaksid väikesed lapsed tulema koos vanematega, kuna ei tea, millised võivad olla võõra lapse reageeringud toimuvale, mida ta ei tohi süüa jne.

4. Kui tahate, et pidu oleks tõepooles lõbus ja meeldejääv, ei tasu seda „sisse osta”.

Programmid kohvikutes, klounid jms võivad külalistele juba tuttavad olla, seega igavad. Kuigi rahakott võib olla paks, ei suuda te ikkagi laste südameisse jõuda, andmata neile osakest enda omast. Juhtub, et klounid ja Pipid ajavad segi laste nimed ega käitu alati nii, nagu seda eeldate teie.

5. Valmistage kodu pidustusteks ette.

Pidu pole lapsele üksnes konkreetne tähtis päev, vaid ka selle pidulikud ettevalmistused. Põnev on puhuda täis õhupalle ning neid üles riputada. Hoopis huvitav on aga kutsekaartide väljamõtlemine ja valmistamine. Iseseisvalt võib teha ka värvilisi rippvanikuid ja riputada seinale oma piltide või fotode näitus.

6. Kui teie lapsel on pidulikud riided, mõelge, kuidas teha nii, et teised lapsed ei näeks halvemad välja.

Tõelist karnevali on keeruline korraldada: tuleb kokku leppida kutsutud laste vanematega, neil pole aga sageli selleks ei aega ega ka tahtmist. Kui tahate, et laste seltskond näeks efektne välja, hoolitsege juba varakult selle eest: ostke (veel parem meisterdage ise) huvitavaid maske, peakatteid ning keepe külaliste jaoks, sünnipäevalaps aga võib sel juhul kanda karnevalikostüümi. Et lapsed ei läheks maskide pärast tülli, võiks korraldada loterii, kus iga laps võidab endale varustuse.

7. Peolaud ei tohi välja näha igapäevane.

Lastele on tähtis, et toit näeks välja ilus ning seda oleks kerge ja huvitav süüa.

Peo ajaks võib kõrvale jätta tavaarusaamad täisväärtuslikust lastetoidust. Igas eas lastele sobib suupistetena serveeritav toit, mida on lihtne vaagnalt võtta ning suhu pista, määrimata seejuures käsi. Liialt palju toitu pole tarvis valmistada — seda ei sööda lihtsalt ära. Lapsed ei istu pikka aega laua taga ega ütle tooste, nagu seda teevad täiskasvanud.

Katke nende laud ühekordsete taldrikute ja joogitopsidega. Eriliseks sündmuseks saab tordi toomine lauale ning küünalde puhumine. Kui see on aga lihtsalt pidu, võib ka ilma tordita hakkama saada. Pakkuge väikseid koogikesi ning sellest piisab täiesti.

8. Mõelge varakult läbi, kuidas hakkate lapsi lõbustama.

See ei tähenda, et lastele meeldivad kõik mängud, mida plaaninud olete. Kui mingitel põhjustel mäng ei laabu, pole vaja peale käia.

9. Kui ettevalmistusteks on aega, korraldage teemapidu.

Selline pidu on eriti lõbus. Eriti hea oleks selliseid ettevõtmisi korraldada linnast väljas, sest seal on tegutsemiseks palju ruumi.

Mõelge välja, kuidas kõik toimub. Näiteks panevad külalised selga (teie valmistatud) kostüümid ning mõtlevad välja piraatide hüüdnimed, seejärel peate nad aga viima asustamata saarele. Võib ehitada pappkarpidest laeva ning imiteerida laevahukku. Pärast seda tehke lastele ettepanek endale toitu otsida — neile on see hulga huvitavam kui lihtsalt laua taga süüa.

Lapsi võib saata ka „seenele” (aeda põõsaste alla on valmis pandud kandikud, kus kasvavad tillist ja petersellist „samblal” munadest, tomatitest ja juustust valmistatud „seened”). Banaanid ja apelsinid saab üles riputada ning nii saavad lapsed järgemööda ronida puuviljade järele.

Pärast sööki on õige aeg peidetud varanduse otsimiseks. Lapsed leiavad vanaema vanast kirstust pudeli, kus on peidus koltunud paber plaaniga. Plaan juhatab kõigepealt otsima saapa seest. Lõpuks võib selline kirjakeste ahel juhatada seltskonna peidetud „varanduse” jälile, milleks võib olla korv kingitustega või lihtsalt midagi maitsvat.

On ka teisi variante — muinasjutud, printsesside peod jne. Tuleb ainult fantaasial lennata lasta.

10. Põneva idee teokstegemiseks võib kasutada vastavate firmade abi.

Seal töötavad inimesed on kindlasti nõus teie kava järgi tegutsema.Pole välistatud, et firma pakutav professionaalne stsenaarium võib isegi rohkem meeldida. Kuid ometi ei tasu kõike võõrastele õlgadele laduda, vastasel juhul kaob peamine — kodune soojus ja armas oma kätega valmistatu.

Las firma osavõtt piirdub mingi ühe huvitava ja ootamatu numbriga. Kui pidu käib suvilas, saab sinna tellida atraktsioone — batuute, liumägesid, labürinte.

11. Ärge korraldage mänge, kus auhinna saab vaid võitja.

Kingitusi peavad saama kõik peolised.

Kui teil ei olegi ette nähtud auhindadega mänge, tuleb väikestele külalistele hüvastijätuks ikkagi midagi kinkida. Kingitused ei tohiks erineda hinna poolest. Nendeks võivad olla pliiatsid ja paber, märkmikud, kleepsud, tillukesed mänguasjad või ripatsid.

Isegi kui te pole kingitusi ostnud, võib olukorrast leida väljapääsu. Võib-olla on mõned õhupallid peo lõpuks veel terved. Jagage need lastele. Kingituste jagamiseks võib korraldada ka väikese loterii või konkursi. Las iga laps, kes peolt lahkub, tunneb end võitjana.

12. Mõelge juba varakult peo turvalisusele.

Uurige tähelepanelikult peo kava, et võimalikud ohtlikud momendid kahe silma vahele ei jääks. Tuleb jälgida, et kõik lapsed kannaksid jalatseid ega külmetaks, et keegi ei liialdaks magusaga, ei lõikaks näppu, ei läheks riidu jne.

Naisteka arhiiv, 2008