Grippi või muusse viirusesse võivad olla nakatunud inimesed, kellel on vähemalt üks järgmistest sümptomitest: palavik, köha, kurguvalu, lihasvalu, peavalu, külmavärinad ja nõrkus. Mõningad inimesed on seoses gripiviirusesse A/H1N1 nakatumisega teatanud kõhulahtisusest ja oksendamisest.

Hoidke gripisümptomitega inimesega vähemalt meetrist distantsi ja vältige rahvarohkeid kohti. Kui inimestest, kes võivad olla haiged, ei ole võimalik eemal hoida, vähendage lähedase kontakti kestust nii palju kui võimalik. Kui haigestunud inimesi või rahvarohkeid kohti ei ole võimalik vältida, vähendage sellistes kohtades viibimise kestust nii palju kui võimalik.

Ärge külastage haigestunud inimesi, kui see pole vältimatu.

2. Peske või puhastage tihti käsi

Käte sagedane pesemine või desinfitseerimine aitab teid kaitsta viiruse eest. Peske käsi vähemalt 20 sekundit seebi ja veega, eriti pärast köhimist või aevastamist.

3. Vältige silmade, nina ja suu puudutamist

Viirused levivad tihti juhul, kui inimene puudutab pisikuid kandvat eset ja seejärel silmi, nina või suud.

Seda, et näomaskide (nt kirurgiliste maskide) kandmine väljaspool tervishoiuasutusi gripihooaja või -pandeemia korral pakuks tõhusat kaitset või vähendaks edasikandumist, pole tõendatud, ning Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus ei soovita neid kasutada. Osa inimesi kogukonnas võib aga otsustada näomaski kanda. Kui näomaski kantakse ja see kõrvaldatakse nõuetekohaselt, on vähetõenäoline, et see tekitab probleeme või suurendab nakatumise võimalust. Pärast eemaldamist tuleks näomask panna plastkotti ning kott seejärel sulgeda. Plastkoti võib panna tavaliste majapidamisjäätmete hulka. Seejärel tuleb pesta käed, nagu eespool kirjeldatud.

Allikas: Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus