Vaatamata ülimadalale vaktsineerimise tasemele Eestis pooldab kolmandik eestimaalastest siiski gripi vastu vaktsineerimist, 40% on selle vastu ning ülejäänud inimesed antud teemal seisukohta ei oma. “Suurenenud on nende emade-isade hulk, kes on aru saanud, et gripihooajal levitatav sõnum lapse ja pereliikmete vaktsineerimise kasulikkusest ei ole õhust võetud ja kurjal eesmärgil liikuma pandud,” ütles Kutsar. Ta lisas et põhiliselt on Eestis vaktsineerijateks tegusad ja aktiivsed inimesed, kes teavad, milline suur väärtus on olla terve.

Uuringust selgus aga tõsiasi, et ligi viiendik 16-29 aastastest noortest ei ole teadlikud sellest, et gripi ennetamiseks on olemas vaktsiin. “Tegemist on piinliku tõigaga, sest ometigi õpetatakse koolis lastele terviseõpetust ja vähemalt kord aastas külastavad noored ka perearstikeskust ning see näitab seda, et peaks rohkem tegelema tervist väärtustava harimistööga, et tutvustada inimestele vaktsiinide ja vaktsineerimise erinevaid valdkondi,” sõnas Kutsar.

“Kui välja arvata individuaalsed vastunäidustused gripivaktsiini vastu, on inimeste vastumeelsus vaktsiinide suhtes põhjendamatu,” ütles epidemioloogianõunik Kutsar. Ta nentis, et vaktsineerimine annab kaitse kõigepealt vaktsineeritule enesele, kaitseb tema lähedasi ja takistab viiruse levikut kogu ühiskonnas.

Uuring viidi läbi Norstati veebiküsitlusena oktoobri esimesel nädalal ning vastajad olid vanuses 16-64.