1. Suhkruvaba nätsu ohud

Katt ei kogune hammastele tõenäoliselt tõesti nii kiiresti, kui närid suhkruvaba nätsu. Kuid tea, et magusaks on suhkruvaba närimiskumm sageli tehtud aspartaamiga, mis erinevate uuringute andmetel võib olla seotud lümfoomide ja mitmesuguste kasvajate (sh ka vähi) tekkega. Nätsust saadav aspartaami kogus tundub väike olevat, kuid arvesta, et tegemist on kõige tavalisema kunstliku magusaainega, mida leidub ka paljudes teistes toiduainetes ja jookides.

2. Näts võib tekitada peavalu

Iseäranis tekib peavalu sel juhul, kui sul on lõualuudega mingi probleem (näiteks lõualiigeses) – närimine tekitab sel juhul mittevajaliku lisapinge. Eriti hullu peavalu võid väikesest nätstükist saada siis, kui närimisel tekib liigesesse „klõks“ sisse. Hambaarstide arvates ei tohiks lõualiigeseprobleemidega inimesed üldse nätsu närida ning nad lausa hoiatavad, et isegi kui sul praegu lõualuudega mingeid muresid pole, siis ohter nätsunärimine võib need tekitada.

3. Nätsu närimine võib tekitada isu süüa rämpstoitu

Uuringud näitavad, et näts võib isu vähendada ja aidata magustoidust loobuda ning see on tore. Kuid on ka tõestatud, et mündimaitselise nätsu närimine vähendab isu puuviljade järele ning sul tekib selle asemel hoopis soov ampsata midagi soolast (näiteks tahab nahka pista pool pakki kartulikrõpse). Teadlaste arvates muudab mündimaitse puuviljad kibedaks ja sa teed seetõttu selle tervisliku snäkivaliku ühe harvem.

4. Närimiskumm tekitab kõhugaase

Nätsu närimise käigus neelad alla hulga õhku, mis tekitab kõhupuhituse. Kui tahad pallina punnitavast kõhust lahti saada, tee närimiskummiga lõpp. Kõhugaasid võivad olla väga valulikud, kui sul juba niigi on ärritatud soole sündroom. Gaasid aga võivad ärritatud soole sündroomi korral täiesti kaduda, kui nätsunärimise lõpetad.

5. Näts sisaldab igasugust jama

Ained, mis nätsus sisalduvad, vähki esile ei kutsu ja surma ka ei tekita, kuid seal esineb siiski aineid, mis on n-ö piiri peal. Pole mingi saladus, et nätsu tehakse vahadest ja vaigust, millele lisatakse magusa-, värvi- ja lõhnaaineid. Üks tavalisemaid vahasid, mida kasutatakse, on lanoliin – kollane vahajas aine, mida valmistatakse karvaste loomade (enamasti lammaste) nahanäärmetest. Pole tõestatud, et lanoliin oleks ohtlik, kuid mängu tulevad ka eetiline faktor ja asjaolu, et loomanahast valmistatud saadust nätsutada on vastik. Peaksid selle peale mõtlema.

Kogu aeg pole vaja nätsu närida ja kui sa seda seni kiindunult teinud oled, siis oleks vast aeg pisut tagasi tõmmata, et vältida kõhupuhitust ja lõualiigestehädasid. Vaata, ehk leiad poeletilt mõne nätsumargi, mille magustamiseks pole kasutatud aspartaami ning mis on vegantoode, s.t. ei sisaldada lanoliini. Veelgi tervislikum on vahetada näts mündi- ja puuviljamaitselise vee vastu – seegi aitab magusaisule vastu seista.

Allikas: familyshare.com