Lapsed enamasti liiguvad väga palju ringi ning tänu sellele ka kulutavad palju energiat. Kaheaastane jõnglane võib vajada päevas pea sama palju energiat, kui täiskasvanud naine.

Tutvustades ja õpetades oma lapsele tervislikku toitumist, aitad tal kvaliteetsemat elu elada

Lapsi, kes söövad liiga palju rämpstoitu, võivad kimbutada juba varakult mitmed tervisehädad, näiteks ülekilod, kõrge vererõhk, suhkruhaigus, akne ja nõrk immuunsussüsteem. Rämpstoidu reklaamid on igal sammul ja rämpstoit väga kättesaadav. Rämpstoit võib tunduda lapsele lahe. See teeb aga raskeks lapse arusaamise tervisliku toitumise vajalikkusest. Aga kui su soov on oma võsukese toitumist paremaks muuta, siis võid proovida järgnevaid nõuandeid:

Ülekaalus laps

Ole eeskujuks

Oma lapsele oled sina kangelanna või kangelane.
Ta tahab teha seda mida sina teed, süüa mida sina sööd. Ole eeskujuks ja ära söö ise rämpstoitu!

Kui sul on alati taldrikul värske salat ja sööd puuvilju, siis laps hakkab varsti nende vastu huvi tundma. Süües ise tervislikult, õpetad ka oma last ning kogu peret tervislikult toituma.

Tervislikud snäkid

Paku oma lapsele tervislikke snäkke, nagu näiteks maitsvaid puu-ja köögivilju, sobib ka juust. Need snäkid võiksid kodus olla alati saadaval.
Pane tähele, mis on su lapse hetke lemmikud, mis ei pruugi tervislikud olla ja leia nendele tervislikud alternatiivid.

Ära too koju rämpstoitu

Kui sa ei soovi, et su laps sööks/jooks rämpstoitu, siis ära hoia seda kodus! Kui seda kodus pole, siis ei tule ka isu. Kodus hoia vaid tervislikku toitu ja kodust eemal võib laps suure soovi korral ju natuke ka oma muid isusid rahuldada. Selline süsteem harvendab ebatervislike toitude söömise kordi.

Ära autasusta ega kauple

Rämpstoiduga autasustamine ning kasutades seda hüvena kui kauplemise võtet, muudad selle lapsele väga ahvatlevaks. See omakorda röövib huvi tervisliku toidu vastu.

Las laps otsustab

Laps peab saama ise otsustada, kui palju ta sööb, kui tegu on ikka tervisliku toiduga. Nõuda lapselt, et ta sööks nii palju/vähe, kui sina soovid, võib põhjustada ülesöömist. Jälgi ka vanavanemaid, onusid ja tädisid, kes võivad last üle toita liigse toiduga hellitamisega ja ka nõudmisega taldrik tühjaks süüa.

Nulltolerants rämpstoidule

See võib tunduda hea või ainuke lahendus sulle, kuid ma ei soovitaks seda! Tead ju, et keelatud vili on magusaim, sellises teadmises sööb laps kindlasti ja rohkem rämpstoitu igal võimalusel. Räägi talle, et võib, aga mitte tihti ja väikesed kogused, sest rämpstoit võib põhjustada terviserikkeid...seda peaks laps kuulama ja uskuma, et sina ju tead!

Lõpetuseks

Harjutamine teeb meistriks. Kui laps uut kohe toitu ei söö, siis see ei tähenda, et talle see tegelikult ei maitse.

Lapsele tuleb uusi toite korduvalt pakkuda enne, kui nad nendega ära harjuvad ning neid korralikult sööma hakkavad. Pead võib-olla isegi kümme korda proovima, enne kui toit lapsele harjumuspäraseks muutub.

Näita head eeskuju ja toitu hästi, siis ei tule ka lapsel ülekaaluga probleeme.

Allikas: erikorgu.ee