Kolme ja poole aastaselt, kui Marii-Heleen oli äsja lasteaeda läinud, määrati talle neli antibiooti­kumikuuri nelja kuu jooksul, ikka bronhiidiga.

Otseselt antibiootikumikuuride kõrvalmõjusid ema tütrel ei märganud, sest nii kõrvuti rohtudega kui ka pärast kuuri andis ta lapsele probiootikume. Küll tundus talle, et pärast iga kuuri lõppu oli tütre organism veelgi nõrgem.

Lõpuks antibiootikumid ei mõjunud enam üldse. “Hakkasin muretsema, et laps on rohtudest juba “läbi imbunud”, ja püüdsin leida vastust, miks mu tütar kogu aeg haige on,” meenutab Helina viie aasta tagust olukorda.

Kui antibiootikumid enam ei mõjunud, proovis Helina leida vastust küsimusele: mis ikkagi aitaks lapsel pidevalt korduvast bronhiidist lahti saada ja kuidas tema organismi vastu­panuvõimet tugevdada?

Emad on segaduses - kohati tundub, et arstid määravad antibiootikume liiga sageli, aga pärast kuuri on uus haigus kohe platsis. Samas on väikse lapse põletikulise haiguse puhul need kõige kärmemad abimehed.

Loe lähemalt Pere ja Kodu jaanuarikuu digiajakirjast http://digi.perejakodu.ee/uudised/antibiootikumid-millal-neid-vaja-on?id=73293247