- Kasuta toas õhuniisutajat, et kuiv õhk niigi tundlikule nina limaskestale liiga teha ei saaks.

- Hoidu sigaretisuitsust, kuna see mõjub limaskestale väga ärritavalt.

- Maga palju! Lükka äratuskell magamistoakapilt eemale ja lase oma kehal ise rahulikult magamise ajal terveneda.

- Ameerika seriaalides haigele inimesele kanasupi söötmine aitab ka päriselt! Miks, seda pole keegi päris täpselt välja uurida suutnud. Arvatakse, et see võib mõjuda põletikuvastaselt ja ühtlasi kiirendada ninas tekkiva lima liikumist. Kanasupi kasulikkusest loe SIIT!

- Küüslauk, küüslauk ja veel kord küüslauk! Küüslauk on tõepoolest nii kasulik kui räägitakse. See hävitab baktereid ja on suurepärane viis nii haiguste ennetamiseks kui ka ravimiseks.

- Kui küüslauk kohe kuidagi kurgust alla minna ei taha, riputa see niidi otsas kaela ja kasuta nohu ajal ka magamistoa dekoreerimiseks. Kooritud küüslauguküüs pane aga ninna (siinkohal oleks ehk paslik öelda, et seda meetodit oleks mõistlik harrastada koduseinte vahel, tööl või kaupluses küüslauguküüned ninas ringi käia võib olla suhteliselt totakas vaatepilt). Küüslauku peaksid ninna panema vaid täiskasvanud, lastel võib see limaskesti ärritada.

- Tee sooje soolakotte. Pane jämedat soola sokkide sisse ja keera sõlm peale, seejärel aja need pliidil soojaks. Soojad kotikesed aseta kuni jahedaks minemiseni ninale ja põskedele. Seda tee vaid siis, kui nina on lahti, kinnise ninaga võib tulemus vastupidine olla!

- Joo ingveriteed. Retsept on lihtsamast lihtsam — pane üks teelusikatäis riivitud või tükkideks lõigatud ingverijuurt tassi ning vala peale kaks detsiliitrit keeva vett. Tõmmata lase umbes viis minutit. Kui mekk liiga mõru tundub, maitsesta seda mee ja sidruniga.

- Tilguta iga kolme-nelja tunni tagant ninasõõrmeisse naturaalset värsket aaloemahla. Aaloe on väga kasulik ravimtaim, mille mahlal on põletiku-ja viirustevastane toime. Mahl sisaldab palju vitamiine ning aitab immuunsüsteemi tugevdada. Sama toimega on ka värske kalanhoemahl.

- Hinga kuuma auru, see lööb lõõrid kohe valla. Suurepäraselt aitab näiteks kartulikeeduaur. Pista kartulid vette ja aja keema, kata juuksed rätikuga, kummarda ettevaatlikult poti kohale ja hinga auru rahulikult sisse. Sama võib teha ka õunaäädikaga — vala seda veidi kausi põhja, lahjenda veega, lase kuumaks ning hinga.

- Proovi punase päevakübara tinktuuri, mis aitab nohu kergendada. Lahjenda seda pisut veega ja tilguta ninna või lisa üks lusika- täis tinktuuri kuumale teele.

- Tilguta ninna naturaalset mett.

- Pane paar tilka eukalüptiõli vatitupsule ja hoia nina ees. See aitab kiirabivahendina ninakinnisuse vastu, kui oled näiteks tööl ja pole võimalik auruvanne teha.

- Tarbi C-vitamiinirikast sidrunit. Pigista üks sidrun tassi ja lisa sooja vett ning lusikas mett. Joo korra päevas.

- Loputa nina meresoolaveega. Meresoola müüakse igas toidupoes, enne ostmist aga loe pakendilt, kas on tegemist ikka 100% naturaalse soolaga, kuhu pole lisatud mingeid lisaaineid. Sega pool lusikatäit soola sooja (mitte kuuma) veega, vala vedelik peopesale või spetsiaalsesse kannukesse, hoia üht ninapoolt kinni ning teisega tõmba vedelik ninna. Vett liiga soolaseks ei maksa teha, see võib limaskesti ärritada.

- Nohu ajal ära söö nisutooteid. Arvatakse, et nisutoidud aitavad limaeritust suurendada ja halvendavad hingamisteede olukorda.

- Masseeri suure varba külge ja pealmist poolt. Refleksoloogide sõnul asub just seal punkt, mis on seotud hingamiselunditega.

- Maga peakõrgendusega, pane tavalisele padjale alla veel üks padi.

- Nuuskamisega tuleb ettevaatlik olla. Nuusata ei tohiks liialt tugevalt, korraga peaks puhuma ühte ninapoolt. Kasutada tuleb pabertaskurätte, mida saab pärast ära visata. Riidest taskurätid on ideaalsed paigad bakterite kogunemiseks.

- Pese tihti käsi, et vältida pisikute levimist.

Kui nohu kestab kauem kui nädala, kui tegemist on kroonilise või allergilise nohuga või kui lisaks n-ö tavalisele nohule esinevad ka muud sümptomid (palavik, köha, peavalu, lihasvalud jms), pöördu arsti poole!

Mida teha köha puhul, loe SIIT!

Allikas: Naistekas.ee