Tea, mida sa oma beebile annad

Üldjuhul kehtib reegel, et üks uus juurvili ühes nädalas. Sellest reeglist kinni pidades on võimalik vähendada allergiate riski ja teisi organismi puudutavaid probleeme. Siit siis esimesed ohud, mida valmistoidu puhul silma pidada. Alati uuri toidu koostist, sest valmis purgitoitu lisatakse tihti paju lisaaineid. Kindlasti tuleb lugeda silti - paljudesse tavapoes müüdavatesse purgitoitudesse on lisatud rafineeritud soola ja suhkrut. Paremini maitseb sellisel puhul toit aga ainult täiskasvanutele, kelle maitsemeel on harjunud maitseainetega. Samas on tulnud müügile purgis ökotoite, kuhu ei ole lisatud ekstra suhkrut ja mille tarbimine on kindlasti leebema mõjuga, kuid ei miski asenda ise valmistatud toitu.

Ise tehes on tervislik ja hoiad kokku ka

Selleks, et purgid saaksid pikalt poeriiulil oodata, kuni tarbijad neid ostma tulevad, on vaja neid säilitada. Säilitamiseks kasutatakse erinevaid variante: säilitusained, liigne suhkur, gaasikeskkonda pakendamine. Ükski neist pole sõbralik imiku õrna soolestiku jaoks. Samuti tahab juba avatud purgitoit kohest tarbimist. Kuna alles lisatoidumaailma avastava imiku kogused on imepisikesed, siis pole põhjust tervet purki avada selleks, et sealt kaks lusikatäit võtta ning ülejäänu minema visata. Hea nipp isetehtud toidu säilitamiseks on püreed valada jääkuubikuvormi ning sügavkülmutada ja sealt väikeste portsionite kaupa sulatada.

Väldi mikseriga toidu püreestamist

Homogeniseerimine ehk toidu ühtlaseks muutmine eriseadme (nt. saumikser, blender) abil on muutunud väga populaarseks. Ühestküljest kindlasti seetõttu, et ta muudab toidu visuaalselt „ilusamaks" ja sellega tarbijale vastuvõetavamaks. Isevalmistatud toidu puhul ei ole see vajalik, sest üldjuhul juur- või puuviljad on juba vähese arutamise juures kergest püreestatavad kahvli või purdunuiaga. Samuti tasub ka ise beebitoitu valmistades vältida saumikserit niipalju kui võimalik, kuna ta lõhub toidu liiga väikesteks osadeks ning toiduosakesed hakkavad läbima soolestiku neid barjääre, mida läbida ei tohiks. Hea on lapse toit ajada läbi sõela või ka läbi küüslaugupressi (pole väga vaevaline, kuna kogused on ju väikesed).

Tee oma lapsele armastusega süüa

Samuti on toiduvalmistamisel üks oluline nüanss selle tegija ning tema tahe ja meeleolu. Kõik oleme ju kogenud, kuidas ühe inimese valmistatud toit on palju maitsvam, kui teise oma. Või märganud, et halva tujuga tehtud toit, kas kõrbeb põhja või jääb kummalise maitsega. Lapsele sobib kõige paremini tema ema hoole ja armastusega valmistatud toit, kuhu on ta lisanud kõik head energiad. Küsige ise valmistamiseks näiteks vanaemalt aiamaal kasvanud kõrvitsat, mis on parim kodumaine lisatoit pisikestele beebidele. Valmis purgitoitude puhul tuleb juba tõdeda, et inimese käsi puudutab suurtööstustes harva toitu ja enamuse teevad ära masinad. Kui armastavad nemad on?

Igal inimesel on aga oma tempo ja elustiil ning kindlasti ei ole see „surmapatt" vahetevahel oma beebile ökopoest ostetud valmistoitu pakkuda. Kuid oluline on teada, kui tähtis on tegelikult oma lapsele isevalmistatud toit. Kui võimalik, siis lubagem oma lastele parimat, nende pisikesed säravad silmad tänavad teid kindlasti!

Lisainfo: www.okobeebi.ee