Uuemate uuringute kohaselt on laste tugeva tervise tagamiseks oluline just allergeenidega kokkupuutumise õige ajastus. Johns Hopkins Children’s Center kinnitab, et võimalike allergiatekitajatega enne aastasekssaamist kokkupuutunud lapsed kannatavad hiljem allergiate ja ka astma ning raskendatud hingamise käes vähem.

Mida varem, seda parem

Parim on see, kui lapsed on juba
esimeseks eluaastaks kokku puutunud erinevate bakteritega. Ka
koduloomade, näriliste ja isegi prussakate bakteritega kokkupuutumine
tagab, et laps saab tugevama immuunsüsteemi. Määrdunud laps on terve
laps, väidavad teadlased.

Kokkuvõte uuringutest, mis avaldati 6. juunil väljaandes Allergy and Clinical Immunology, tuuakse esile, et võimalike allergeenidega kokkupuutumine enne esimest eluaastat omab lapse tugeva tervise väljakujunemisel olulist rolli. Kui laps puutub sellise keskkonnaga kokku pärast esimest eluaastat, siis see immuunsüsteemi tugevdamisel nii suurt rolli ei mängi. Uuringute juht Robert Wood on veendunud, et õige asjastus on astma ennetamisel kõige tähtsam, sest just sel ajal treenib teatud bakteritega kokkupuutumine immuunsüsteemi.

Samas on just esimene eluaasta vanus, mil paljud emad lausa paaniliselt oma lapsi võimalikult steriilses keskkonnas hoiavad.

467-me Ameerika suurlinnades elava vastsündinute kodudes uuriti enam kui aasta jooksul seal esinevaid kodutolmus leiduvaid allergeene ja jälgiti kogu selle aja jooksul laste tervist.

Üllatuslikult olid tervemad just need lapsed, kes kasvasid esimesel eluaastal üles küllalt mustas keskkonnas, isegi mõnikord koos prussakatega, hiirtest ja kassidest rääkimata. Need lapsed olid kolmestena tervemad kui need, kes kasvasid esimesel eluaastal üles nii, et polnud selliste bakteritega kokku puutunud.

Ka bakterite mitmekesisus on tervise seisukohalt oluline. Mida laiaulatuslikuma bakteriskaalaga lastel esimesel eluaastal kokkupuude oli, seda tervemad olid nad kolmeselt. Näiteks vilistavat ja raskendatud hingamist esines steriilsetemas kodudes kasvanud lastel kolm korda rohkem (51 protsenti), võrreldes nendega, kes kasvasid kodudes, kus olid erinevad allergiatekitajad (17 protsenti). Kolme erineva allergiatekitajaga kokkupuutunud laste immuunsüsteem oli tunduvalt tugevam, kui nende, kes olid kokku puutunud vaid ühe või kahe allergiatekitajaga.

Astma ja allergiad on pigem moodsa ühiskonna haigused. Maal looduse, mulla ja loomade keskel esimesel eluaastal kasvavad lapsed on tervemad, kui lapsed, kes kasvavad linnasaastatuses ja lapsed, kes esimesel eluaastal allergeenidega kokku ei puutu.

Allikas: dailymail.co.uk