Leetrid möllavad Kõrgõzstanis, Bosnias ja Hertsegoviinas, Venemaal, Gruusias, Kasahstanis, Itaalias, Saksamaal ja Austrias. Haigusjuhte on teada ka Sloveenias. Samuti on Reutersi andmeil sadu leetritesse haigestumise juhte Ameerika Ühendriikides ning Kesk-Aafrikas. Eestis ei ole tänavu ühtegi leetrijuhtumit registreeritud, vahendab Õhtuleht.

Maailma Terviseorganisatsioon kutsus kolmapäeval Euroopa riike üles kõiki lapsi leetrite vastu vaktsineerima.

"On vastuvõetamatu, et see haigus levib Euroopas nii laialdlaselt," sõnas organisatsiooni Euroopa regiooni direktor Zsuzsanna Jakab portaalile the Local. Seda enam, et viimase 50 aastaga on tehtud palju pingutusi selleks, et luua ohutu ja efektiivne vaktsiin, mis nüüdseks on kõigile kättesaadav.

Leetrid on ülinakkav haigus, mis kulgeb sageli, eriti täiskasvanutel, raskelt. Igal viiendal juhtumil kaasnevad tüsistused. Raskeim tüsistustest on entsefaliit, mis võib lõppeda surmaga.

Hoolimata sellest jätavad paljud vanemad oma lapsed leetrite vastu vaktsineerimata, viidates, et mumpsi, punetiste ja leetrite vastane kolmikvaktsiin suurendab autismijuhtude esinemist. Mitmed uuringud on selle väite aga korduvalt ümber lükanud.