Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus keskmine ainult Hispaanias, teistes Euroopa Liidu liikmesriikides hinnati haigestumuse intensiivsust madalaks. Üksikutest gripijuhtudest andsid eelmisel nädalal teada 14 riiki.

Linnugripi viiruse (H5N1) levikust maailmas

Kanada Tervishoiuagentuur teatas 8. jaanuaril esimesest linnugripi viirustüve H5N1 surmajuhust, kodanik viibis ajavahemikul 6.- 27. detsembrini 2013. a Pekingis, kus ta ka haigestus.

Linnugripi viirusest H5N1 tingitud haigusjuhte on registreeritud alates 1996. aastast 15 riigis. Kokku on maailmas registreeritud 649 juhtu, millest 385 on lõppenus surmaga.

Gripiviiruse (H7N9) haigusjuhud Hiinas

Gripiviirus A (H7N9) levik Hiinas jätkub, käesoleva aasta jaanuari seisuga on seal laboratoorselt diagnoositud 168 uue gripiviiruse H7N9 haigusjuhtu, millest 51 on lõppenud surmaga.

Täpne nakkusallikas ja viiruse levikutee ei ole veel välja selgitatud.

Kõige tõenäolisem on viiruse H7N9 haigusnähtudeta levik kodulindudel ning edasi juhuslikud nakatumised kas kodulindude või kodulindude toodanguga kokkupuutunud inimeste hulgas. Haigestunud on peamiselt seotud eluskanade või kanaliha töötlemisega. Pidevat viiruse levikut inimeselt inimesele ei ole täheldatud.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) ei ole soovitanud kehtestada reisikeeldu ega muid täiendavaid piiranguid reisimiseks Hiinasse.

Riskipiirkondades viibides tuleb pidevalt jälgida kohalikku epidemioloogilist olukorda ning järgida hügieenireeglite täitmist.

Terviseamet soovitab Hiinasse ja Lähis-Itta reisijatel:

- Vältida massürituste ja linnuturgude külastamist,
- Süüa ainult kuumtöödeldud (vähemalt +70ºC-ni) linnuliha
- Hoiduda kokkupuutest haigete inimestega (kellel esinevad respiratoorsed sümptomid)
- Mitte puudutada silmi, nina ja suud pesemata kätega
- Köha ja nohu esinemisel katta nina ja suu pabersalvrätikuga ning visata see prügikasti koheselt pärast kasutamist
- Pesta tihti käsi.

Riskipiirkondadest tagasipöördunutel soovitatakse jälgida 10 päeva jooksul oma tervislikku seisundit. Kohe kui tekivad gripilaadsed haigusnähud (palavik, millega kaasneb kas köha, peavalu, kurguvalu, lihasvalu või hingamisraskused), tuleb helistada arstile ja anda talle muuhulgas teada ka oma reisist uue koroonaviiruse riskipiirkonda.