Eesti apteekides müügil olevad homöopaatilised ravimid lähtuvad homotoksikoloogiast. See teraapia sai alguse homöopaatiast. Homotoksikoloogia looja, saksa arst ja teadlane Hans-Heinrich Reckeweg oli homöopaat, kes tahtis ühendada selle ala tavameditsiiniga. Nii homotoksikoloogia kui ka homöopaatia toetuvad põhimõttele, et sarnane ravib sarnast.

Peamine eesmärk on puhastada organism mürkidest ja toetada keha võimet end ise tervendada. „Homotoksikoloogia erinevus seisneb selles, et seal on ühes ravimis mitu toimeainet,” selgitab Biokliiniku arst ja juhataja Natalia Trofimova. „Homotoksikoloogilised ravimid toetuvad kaasaegsele teadusele nagu biokeemia, molekulaarbioloogia, patofüsioloogia ja toksikoloogia.“

Apteegis kenasti rivvi laotud letikauba ees seistes tabab aga segadus ja üllatus – homöopaatilise ravimi infoleht ei ütle, millise häda puhul neid tarvitada. Kvaliteedis ega ohtuses pole aga põhjust kahelda: apteeki jõuab vaid registreerimise läbinud ravim, mis vastab teatud kvaliteedinormidele.

Eesti seadusandluse kohaselt ei ole homöopaatiliste preparaatide pakendimärgistusel kirjas näidustusi, seega saab sobiva ravimi soovitada ainult arst – olgugi, et need pole retseptiravimid – või tuleb otsida võõrkeelset infot usaldusväärsetest allikatest internetis. Nimelt on paljudes Euroopa riikides lubatud näidustused ravimipakendile kirja panna.

„Apteegis müüdavate ravimite kasutamine on ohutu, kui järelevalvearst või patsient ise on teadlik ravimi toimetest ja kõrvaltoimetest ning kasutab neid vastavalt pakendi infolehes kirjeldatud õpetusele,“ selgitab Trofimova. „Paljude kergemate tervisehäirete korral, nagu hooajalised haigused, väiksemad traumad või organismi puhastamine, võib neist leida abi ja toetust.“ Tõsisemate probleemide lahendamiseks soovitab Trofimova pöörduda arsti poole. Ta hoiatab, et interneti teel omast tarkusest ostetud ravimid võivad olla võltsingud ja tervisele kahjulikud.

Homöopaat Kristel Uibo jääb Eesti apteekides müügil olevate homotoksikoloogiliste preparaatide suhtes kahtlevale seisukohale. Kompleksravimid, mis on koostatud põhimõttel: paneme mingi valiku aineid purki, küllap midagi ikka mõjub, keskendub rohkem diagnoosile kui inimesele. Ta julgustab preparaatide hankimisel kasutama Euroopa linnade, nt Londoni, Helsingi, Riia jt homöopaatiaapteeke. Neist leiab ka muid homöopaatilisi vahendeid kui homotoksikoloogilised.

Kuidas toimib
Homöopaatiaga tasub ettevaatlik olla olukordades, kus inimese seisund on äge, kriitiline ja tasakaal väga habras. Siis aitab ikka esmalt perearst. Mingil juhul ei tähenda homöopaatiast abi otsimine täielikult tavameditsiinist ära pöördumist või selle asendamist igal juhul.

Uibo ütleb, et homöopaatia, nagu enamik alternatiivraviviise, ravib ennekõike inimest, mitte haigust või diagnoosi. Organismile antakse vajalik tervendav impulss preparaadiga, mis on valitud haigusega sarnaseid sümptomeid tekitavate preparaatide seast. „Mida täpsem ja ilmekam on vaevuse kirjeldus, seda tõenäolisemalt leitakse õige raviaine,“ möönab Uibo. „Samas ei ole avameelne sümptomite kirjeldamine alati lihtne, au neile, kes seda suudavad.“ Enamasti looduslikku päritolu homöopaatilisi preparaate kasutatakse suhkrugraanulite või -terakestena, millele on pihustatud homöopaatilist ainet. Graanulid või terakesed asetatakse keele alla, kus neil lastakse ära sulada. Meie apteegis müüdavad ravimid on aga enamasti tableti kujul, kuid saadaval on ka köhasiirup ja salv.

Kõige sagedamini pöörduvad lapsevanemad homöopaadi poole siis, kui näiteks antibiootikumravi pole andnud tulemust ja laps on jäänud korduvate nohude ja kõrvapõletike nõiaringi. Tihti ei olegi noored vanemad enne lapse sündi pidanud tervise peale üldse tõsisemalt mõtlema ja selline olukord tekitab abitust. „Minu juurde tullaksegi enamasti korduva köha, nohu, kõrvapõletike ja allergiatega,“ kinnitab Uibo.

Saadaval on koduapteegikotid, millega paljud iseseisvalt kodus toimetavad. „Lootustandvamad patsiendid on need, kes tahavad terveks saada,“ nendib Uibo. „Kes võtavad vastutuse oma tervise eest ja mõistavad, et krooniliste haiguste taga võib olla sügavam emotsionaalne probleem, ja on valmis sellega tegelema.“

Annika Männiksaar (28) kasutas homöopaatia ka juba enne laste saamist, samuti rasedusaegsete vaevuste korral ja sünnituse ajal. Aastaid tagasi, veel ise koolis käies, kannatas ta tugevate peavalude all ja ema viis tütre homöopaadi juurde, kes ravi määras. „Peavalud kadusid,“ nendib naine. „Oma lastega kasutan homöopaatiat tavaliste külmetushaiguste korral, aga ka suurema ärevuse leevendamiseks, näiteks lasteaeda või kooli minekul.“

Annika sõnul on homöopaatia puhul oluline last tervikuna jälgida. Mis tuju tal on? Milline on köha? Millal ta köhib või nuuskab? Mis asendis ta end paremini tunneb? „See on huvitav. Ka lapsed on õppinud ennast paremini analüüsima,“ kinnitab ta. „Nad kirjeldavad näiteks, et köhivad rohkem pikali olles, või ütlevad, et tunnevad end paremini nii- või teistpidi pöörates.“

Mille vastu leiab homöopaatilisi ravimeid meie apteekidest?

Suguelundite ja kuseteede põletikud, ärritused
Nõrgenenud immuunsus, viirused, nahahaigused, allergia
Erinevad külmetuse ja gripi sümptomid
Lümfisüsteemi häired ja tursed
Emotsionaalne stress ja närvipinge
Spasmid ja kõhuvalud
Nihestused, põrutused, venitused, verevalumid, liigesevalud, nahakahjustused, putukahammustused, valu
Peapööritus
Liigese- ja selgroohaigused
Köha