Beebid pladistavad ja pritsivad 32-kraadises soojas vees, ema või isa hoiab neid sealjuures kinni. Pisikesi kiigutatakse (laulusalmide saatel) vees — enamik lapsi hakkab sealjuures suurest mõnust kiljuma. Nad proovivad püüda vanniparte, haaravad kannust valatava veejoa järele ning naudivad ujumismatil õõtsumist. See ergutab lapse meeli ja teeb talle rõõmu. Põhimõtteliselt on imikute ujumine nagu beebiklubi vees. Sullegi meeldib ju näiteks spas ja rannaklubis, eks.

Kellele ujutamine sobib?

Imikuid hakatakse ujutama alates umbes kolmandast elukuust. Oluline on, et nad suudaksid pead iseseisvalt hoida. Imikute ujutamine ei pea rõõmu valmistama mitte ainult imikule, vaid ka tema vanematele. Kui sa ennast tavaliselt vees hästi ei tunne, ei tunne sa ilmselt rõõmu ka kümne ema ja kümne imikuga vees seismisest. Beebide mängu- või lauluring on sellisel juhul võib-olla hoopis parem valik.

Mida imikute ujutamine annab?

Eelkõige teeb see nii lapsevanemale kui ka beebile lihtsalt rõõmu. Imikud naudivad liikumisvabadust, mida vesi neile annab. Vesi stimuleerib nende tasakaaluorganeid, tugevdab lihaskonda ja eneseusaldust, samuti usaldust vanemate vastu. Ka stressis vanematele annab see positiivse efekti: vees pladistamine ja vehkimine väsitab pisikese päris ära ning pärast ujumist magab laps tavaliselt eriti kaua ja hästi. Siis saad ka sina veidi puhata ja oma asjadega tegeleda.

Mida ujuma minnes kaasa võtta?

  • Ujumismähe või spetsiaalsed ujumispüksid beebidele
  • Suur kuivatuslina beebile
  • Imikute dušigeel (kloorivee tõttu)
  • Puhtad mähkmed pärast ujumist kasutamiseks
  • Midagi juua ja suurematele imikutele ka midagi süüa (ujumine teeb kõhu tühjaks!)
  • Föön
  • Ujumisriided ja rätik endale

Kas last tuleks enne ujuma minekut kreemitada?

Ei. Kreemikiht lahustub vees, muutes lapse libedaks nagu kala — nii võib ta käest ära libiseda. Parem loputa last pärast ujutamist hoolikalt puhta veega ning kreemitage seejärel õrna ihupiimaga.

Kas ujumas käivad lapsed on rohkem haiged?

See võib ka nii olla. Pisikesi ujujaid tabab eelkõige keskkõrvapõletik ja kõhulahtisus. Põhjuseks see, et omaealistega palju kokku puutuvad lapsed ongi esialgu tihedamini haiged. Sealjuures pole vahet, kas kokkupuude toimub ujumis- või mänguringis. Oluline on, et pärast ujumist saaks laps korralikult kuivaks ning koju minnes ei külmetuks. Sellisel juhul on ujumine siiski karastuseks ja tugevdab immuunsüsteemi.

Kui kaua võib laps järjest vees olla?

Imikute ujumine kestab tavaliselt umbes pool tundi. Enamik lapsi suudab nii kaua 32-kraadises vees olla, ilma et nad end külmetaksid. Virisemine, värisemine ja sinakad huuled annavad märku sellest, et lapsele ei meeldi vees. Siis tuleb basseinist välja minna ning ta rätikusse mässida.

morgueFile

Kas lapsega võib basseinis sukelduda?

Sukeldumist harjutatakse enamikus ujumisringides. Tänu kaasasündinud hinge kinni hoidmise refleksile ei tekita see teoreetiliselt probleeme. Refleks vallandub niipea, kui imiku näole satub vett. Nii ei satu vett hingamisteedesse. Sukeldumine pole siiski kohustuslik. Kui märkad, et laps sellest rõõmu ei saa või tunned end ise ebakindlalt, on sellest parem loobuda. 

Imikute ujutamise juures tasuks silmas pidada ka seda, et kui lähed oma imikuga üldkasutatavasse basseini, siis sealne vesi võib olla liiga kloorine ja imiku silmi ärritada. Sellisel juhul on parem imikuga siiski beebide ujumisringi minna.

Lõbusat sulistamist!