Kõige olulisem on palju juua! Seetõttu tuleb ka loiule lapsele ikka vedelikku manustada: imikutele emapiima, teistele veidi magustatud kummeli-, köömne-, fenkoli- või aniisiteed. Head vedelikuallikad on ka puuviljateed, soe köögiviljapuljong, porgandisupp ja gaseerimata mineraalvesi või kraanivesi.
Kui lapse väljaheide on siiski väga vesine või kui laps oksendab või on palavikus, tuleb pöörduda arsti poole.

Äge kõhulahtisus võib eelkõige imikutel ja väikelastel kiiresti ohtlikuks muutuda. Sellisel juhul tuleb vee- ja mineraalainete kao tasakaalustamiseks osta apteegist rehüdratatsiooni- või elektrolüüdilahust. Kuna nende maitse pole just kõige parem, on neid parem manustada jahutatult ja lusikatäie kaupa. Samuti võib valada lahuse jäätisevormi, külmutada ja jäätisena pakkuda.

Esmaabi ninaverejooksu korral

Verejooksu peatamiseks asetage lapse kuklale niiske külm lapp või külmakompress ning vajutage ninaaugud mõneks minutiks pöidla ja nimetissõrmega kinni. Teise võimalusena võib kinnitada ülahuule või keele alla salvrätiku või majapidamispaberi.

Esmaabi herilase- ja mesilasetorke korral

Kui astel on veel nahas, tuleb see kohe eemaldada. Jahutage torkekohta niiske lapi või külmakompressiga. Valu ja paistetuse vastu aitab ka pooleks lõigatud sibul, putukageel, äädikakompress. Sügelust leevendavad ränigeel, teepuuõli ja tükkideks rebitud teeleht. Allergilise reaktsiooni korral või juhul, kui putukatorge asub suus, tuleb pöörduda kiiresti arsti poole. Senikaua tuleb lapsel lasta imeda jääkuubikut.

Esmaabi puugihammustuse korral

Võtke puugist pintseti või sõrmeküünte abil hammustuskohale võimalikult lähedalt kinni ja tõmmake otse välja. Ärge puuki mitte mingil juhul maha kratsige (sellisel juhul jääb pea enamasti naha sisse) ega katki muljuge (vastasel juhul satub haava eriti palju haigustekitajaid).

Esmaabi marrastuste korral

Kui marrastunud koht on määrdunud, puhastage seda leige puhta veega. Seejärel tupsutage haava kuiva lapiga ja katke võimalusel kinni. Kasutage (mittekipitavat) desinfektsioonivahendit ainult siis, kui haav on tugevalt määrdunud. Muide: niiskes keskkonnas paraneb haav kiiremini ja inetute armide oht on väiksem.

Esmaabi lõikehaavade korral

Vajutage haavaservad kokku, nii kasvab haav kiiremini kokku. Seda on kõige parem teha haavasulgurteibi või spetsiaalsete haavakinnitusribadega.

Esmaabi verevalumite ja muljumishaavade korral

Jahutage vigastatud kohta korduvalt jääkülma vee, jahutuspihuse või külmakompressiga. Hoidke vigastatud kehaosa kõrgemal.
Järgmisel päeval võib peale kanda verevarustust soodustavat salvi. Aitab ka arnikasalv.
Vigastatud kohta võib tavapärasel viisil koormata alles siis, kui liigutamisel ei teki valu.
Kui valu ei leevene mõne tunniga, pöörduge arsti poole. Arst paigaldab sõltuvalt vigastusest elastse või toetava sideme.

Erinevalt põrutusest tekib luumurru korral survevalu kitsalt piiritletud piirkonnas. Sellisel juhul tuleb asetada peale jahutus ja pöörduda arsti poole.

Esmaabi koralli- ja merisiilikutorgete korral

Kuna poorsed okkad murduvad kergesti, laske vigastatud kohal eelnevalt üle öö äädikakompressi või vee ja värske pärmi segu all tursuda. Samuti võite asetada vigastuskohale papaia- või mangokoore, mille küljes on veidi viljaliha, ning lasta 12 kuni 24 tundi mõjuda. Kui okast ei saa ikkagi pintsetiga välja tõmmata, tuleb minna arsti juurde.

Esmaabi meduusipõletuse korral

Vigastatud nahka ei tohi mitte mingil juhul pesta mageveega, vaid niisutada äädika või sidrunimahlaga või puistata peale liiva ning kaapida noaselja või plastkaardiservaga maha. Seejärel leevendab valu külmakompress või antihistamiinigeel. Peavalu ja vappekülma korral tuleb pöörduda arsti poole.

Iga reisiapteek peaks sisaldama järgmist:

  • kraadiklaas
  • palavikuvastased küünlad või siirup
  • putuka- ja päikesekaitsevahendid
  • sügelust vähendav geel
  • pintsetid
  • elektrolüüdilahus ja pärmiekstrakt kõhulahtisuse puhuks
  • eri suuruses plaastrid ja sidemed
  • haavadesinfektsioonivahendid
  • haavasalv
  • ninatilgad ja köhasiirup lapse vanusele sobivas kontsentratsioonis
  • individuaalsed ravimid, nt astma vastu
  • ravikindlustustõend või uus Euroopa ravikindlustuskaart
  • lastearsti telefoninumber kodumaal