Kõige vähem võtab majapidamises ruumi varstolmuimeja, mis sobibki pigem väiksemasse korterisse. Varstolmuimeja, mille nimetus tuleneb sellest, et käepide ja tolmuimeja ise on sama varre küljes, töötab aku pealt. See tähendab, et tülikad juhtmed ei jää koristamisel ette. Olenevalt hinnaklassist ja mudelist peavad akud vastu 25-minutit kuni tund, akude laadimiseks tuleb arvestada kuskil 3-6 tunniga, mõne puhul ka veidi enam. Vars-tüüpi tolmuimejat soovitatakse pigem neile, kel vaja puhastada väikseid ruume, kuna sellega on lihtne igale poole ligi pääseda. Suurema majapidamise puhul ei pea aku lihtsalt nii kaua vastu, et terve kodu kraamitud saaks. Samuti jääb varstolmuimeja võimsuselt ikkagi suuremale tolmuimejale alla. Lihtsa liigutusega saab neilt aga pika varre eemaldada, millega muutub see väikseks käsitolmuimejaks. Kaasas olevate lisaotsikutega saab hõlpsasti puhastada ka raskesti ligipääsetavaid kohti nagu riiulid, sahtlid, kapid ning miks mitte puhastada sellega ka erinevaid tekstiiliga pindu, pakkus. Nüüd on saadaval ka puhastamist eriti mugavaks muutvad mudelid, mis pesevad ja ka kuivatavad põrandaid. Sellistel kõrgema hinnaklassi varstolmuimejatel on nii puhta kui musta vee paak ning tsüklonfilter, mis puhastamist ei vaja.

Suurema kodu puhastamine

Suuremate pindade koristamiseks on mõistlik soetada klassikaline tolmukotiga tolmuimeja, kus mudelite valik on kõige laiem. Arvestada tuleb aga tolmukottide soetamise lisakuluga ning sellega, et masin võtab üsna palju ruumi. Valikus on ka antibakteriaalse väljuva õhufiltriga masinad ning spetsiaalse filtri ja tolmukotiga masinad allergikutele.

On olemas ka müravaba tolmuimeja, küll aga tuleb siis arvestada suurema väljaminekuga.

Keskkonnasäästlikum puhastamine

Kui tolmuimejat valides on oluliseks kriteeriumiks keskkonnasäästlikus, tasub vaadata konteinertolmuimejate poole. Need tolmuimejad vajavad samuti elektrivõrku ühendamist, kuid koguvad mustuse tolmukoti asemel konteinerisse, mida on vaja regulaarselt puhastada. Konteinertolmuimejaid, mis ei vaja pidevalt lisatarvikute soetamist tolmukottide näol, võib pidada loodussõbralikumateks. Samas eelistavad mõned kliendid tema kogemuse põhjal konteinertolmuimejale siiski tolmukotiga tolmuimejaid, kuna regulaarne konteineri puhastamine ei ole kõige mugavam lahendus. Kõrgema hinnaklassi konteinertolmuimejate hulgast võimalik ka allergikutele sobiv kodumasin leida.

Väiksemate pindade puhastus ja üksiku mustuse eemaldamine

Kui suure tolmuimeja välja võtmine on tülikas, sest puhastada on vaja vaid väikest pinda, tuleb kasuks käsitolmuimeja soetamine. Käsitolmuimejast on palju kasu näiteks köögis, sest sellega on võimalik kiiresti eemaldada maha läinud puru. Samuti saab sellega mugavalt puhastada ka vähe ligipääsetavaid kohti või tekstiiliga pindu, näiteks diivanit. Käsitolmuimeja sarnaneb oma olemuselt varstolmuimejale — sellel lihtsalt puudub varre osa. Käsi- või varstolmuimejad on hea variant ka auto puhastamisel. Käsitolmuimeja kompaktse hoiustamise pärast ei pea liigselt pead vaevama. Tavaliselt on käsitolmuimejal kaasas ka kinnitus, millega on võimalik seda kas seinal või maas hoida.

Abiline tiheda graafikuga inimestele

Kui koristamine tundub viimane asi, mille jaoks nädalas aega on, võib suurt abi olla robottolmuimejast. Aastal 2002 veel tõeliseks tehniliseks imeks olnud masinast on nüüdseks saanud paljude perede abiline. Robottolmuimeja annab inimesele lisaaega, kuna vajab tähelepanu vaid sisselülitamisel ja konteineri tühjendamisel. Uuemad mudelid kaardistavad inimese korteri või kodu ja talletavad puhastusteekonna mällu. Lisaks on robotil ka andurid, mis ei lase sellel näiteks trepist alla kukkuda. Kui põrandad on üle käidud, liigub juhtmevaba robot iseseisvalt laadimiskohta. Robottolmuimeja, mis on samuti mugav vähese müratekitamise poolest, pääseb ilma igasuguse vaevata ka voodite ja diivanite alla, kuid võib hätta jääda nurkade puhastamisel,

Expert tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli rõhutab siiski, et robottolmuimeja ei saa olla majapidamise ainus tolmuimeja, kuna tavalise tolmuimeja võimsusele jääb see ikkagi alla.

Tolmuimejate orienteeruvad hinnad:

Käsitolmuimejad: 40-60 eurot

Varstolmuimejad: 90-300 eurot,

Veepaagiga varstolmuimejad (nii kuiv- kui märgpesu): 250-440 eurot

Tolmukotiga tolmuimejad: 40-350 eurot

Kanistertolmuimejad: 100-400 eurot

Allikas: Expert.ee