Kuid kus täpsemalt on lapsevanemad ja täiskasvanud eksinud? Mida peaksime muutma?

Imikute ja väga noorte laste puhul üldjuhul mingit ülekaalu ei täheldata, sest nende kehad reageerivad toidule õigesti ning lapsed instinktiivselt keelduvad üleliigse toidu tarbimisest.

Kahjuks on elukeskkond muutunud selliseks, et aina nooremad lapsed satuvad ülekaalu ohtu.

Lapsi ümbritsevad mitmed asjad, mis muudavad ülesöömine lihtsamaks ning aktiivsuse madalamaks. Toidud, mis on väga suhkru- ja rasvarikkad, tulevad sageli suurtes portsjonites. See tähendab sageli seda, et lapsed söövad väga suuri koguseid enne, kui nad tunnevad kõhu täitumist. Pidevad toidureklaamid võivad viia kiirtoitude ja snäkkidega liialdamisteni.

Enamik toite, mis lastele suunatud on, kipuvad olema maitsvad toidud, mis sisaldavad üleliigseid soolasid, rasvu ja suhkruid.

Televiisori vaatamine, arvutimängude mängimine, nutitelefonide/tahvelarvutitega mängimine nõuab väga vähe energiat. Tihti veedetakse aega kohapeal istudes mitte füüsiliselt aktiivne olles. Läbi nende jõuab lasteni taaskord mitmeid toidureklaame.

Ülekaalulisust võivad põhjustada ka muud keskkonna mõjutused. Pere, sõbrad ja kool omavad suurt mõju mitmete harjumuste loomisel. Toitu kasutatakse sageli lapse premeerimiseks või lohutamiseks. Sellised õpitud harjumused võivad viia tulevikus ülesöömiseni ning vanemas eas on selliseid harjumusi äärmiselt raske murda.

Millele võiks tähelepanu pöörata:

• Arvestage oma lapse vanusega ning pange tähele, et lapsele antavad toidukogused oleksid piisavad kõhu täitmiseks ja ei viiks ülesöömiseni.

• Ostke mitmekülgset toitu ning vähendage ületöödeldud valmistoitude kasutamist. Ärge jätke toitude valimist ja ostmist lapse hooleks talle taskuraha andes, vaid hoolitsege ise, et lapse kõht oleks parima toiduga täidetud.

• Täiendage pidevalt enda teadmisi antud valdkonnas, et te jätkuvalt oskaksite lapsele ja ka endale õiget toitu valida.

• Kuna lastel kipub kõht sageli ebaregulaarselt tühjaks minema, siis hoolitsege selle eest, et oskaksite neile tervislikke ja sobivaid vahepalasid valmistada. Mitmed puuviljad on head valikud.

• Erinevad snäkk-toidud, kiirtoidud jms. võiksid kodust puududa. Nende tarbimist ei peaks iga hinna eest vältima, kuid need ei peaks olema kapis või laua peal kõigile pereliikmetele pidevalt isu äratamas ning ei peaks asendama tavapäraseid eineid.

• Vähendage kaloririkaste jookide osakaalu menüüs. Puhas ves, või vesi maitsestatud puuviljade ja näiteks suhkruasendajatega on tunduvalt parem valik janu kustutamiseks. Suhkrused joogid annavad meeletus koguses toiduenergiat ning mõju janu kustutamisele on lühiajalisem.

Lisaks toitumissoovitustele on väga tähtis ka laste aktiivsust tõsta

• Päevas soovitatakse inimestel vähemalt 60 minutit tegeleda aktiivse tegevusega. Mis tähendab, et vähemalt 60 minutit päevas peaks inimese pulss ja hingamine olema kõrgem kui tavaliselt.

• Kui teie laps ei ole loomult sportlik ega huvitu tavapäraste spordialade harrastamisest, siis leidke huviringe ja tegevusi, mis pakuvad alternatiivsed aktiivsuse võimalusi. Näiteks tantsimine. Valikuid on palju ning kindlasti leidub midagi, mis teie lapsele meeldib.

• Ergutage oma lapsi vabal ajal teistega mängima, jooksma, rattaga sõitma, spordis kätt proovima jne.

• Televiisor, arvuti, nutitelefon või tahvelarvuti ei ole lapsehoidja eest ning lapse kogu päev ei peaks mööduma ainult nendega tegeledes.

Kindlasti suhelge arstidega, enne kui otsustate oma lapsele anda mingeid ravimeid või toidulisandeid, mis peaksid nende kehakaalu reguleerima. Mitmed sellised tooted on ebatervislikud ning enamasti ei too nende kasutamine mingit kasu.