Kui suur on piima vajadus lapse ühes päevas?

Kui lähtuda vajalike toitainete tarvidusest, siis saaks lapse ühe päeva vajadused kaetud ühe liitri piimaga. Liitris piimas on keskmiselt 1,2 grammi kaltsiumi, mis on piisav hulk terve organismi hoidmiseks. Erinevaid piimatooteid tarbides, aga on soovitavaks piimatoodete koguseks kaks klaasi piima (või hapupiima või jogurtit), 30-50 grammi juustu ja 50 grammi võid.

Millest sõltub piima tarbimise erinev vajadus?

Ainete vajadus sõltub suuresti keha suurusest. Seega vajab koolilaps, eriti teismeline (kelle kiire hormonaalne ja füüsiline areng vajab rohkem energiat) suuremas koguses toitaineid, kui lasteaia laps. Täisealisel on mineraalide tarvidus väiksem kui teismelisel, sest olulisem on säilitada tasakaal, mitte enam kasvada. Ainete vajadus sõltub lisaks vanusele ka soost, kehakaalust ja kliimavöötmest. Külmas kliimas on vaja rohkem energiat kehatemperatuuri säilitamiseks. Mehed omastavad valke ebaefektiivsemalt kui naised.

Mis sõltub lapse hea tervise juures piimast?

Piim tagab lapse hea enesetunde, aju ja normaalse luustiku kujunemise, puberteedi õige arengu ja normaalse kehakaalu. Kasvueas (meie kliimas kuni 25 eluaastat) on ilma piima tarbimata üsna keeruline saada toidust vajalikul hulkal kaltsiumi ja magneesiumi.Tagajärjeks on luude hõrenemine, langeb õppimisvõime ja laps haigestub kergemini. Kui lapse eas piima ei jooda, siis eakamaks saades esineb sagedamini luumurde, tekib eelsoodumus diabeediks ning hilisemas vanuses puudub tagavara, kust vajadusel mineraale võtta eluliselt oluliste protsesside jaoks.

Millistes olukordades ei ole soovitav piima tarbida?

Piimavalgud segavad teatud ravimite imendumist organismi. Seepärast ei ole kasulik võtta ravimeid koos piimaga.

Kas piima tuleks tarbida hommikul, lõunal või õhtul?

Piima võib tarbida nii hommikul, lõunal kui õhtul. Hommikul annab piim päeva hakatuseks piisava hulga energiat. Lõunasel ajal on piimatooted toitvaks vahepalaks. Õhtul aitavad piimavalgu koostises olevad ained (kasomorfiinid) heale unele kaasa. Nii lasteaia- kui koolilaste menüüs võiks piimatooted olla kasutusel kõikidel põhitoidukordadel. Siinkohal olgi mainitud, et suures koguses oblikate ja rabarberite manustamine takistab kaltsiumi omastamist organismis. Kuna lehmapiim on kaltsiumi poolest rikkalik, siis on soovitav rabarberikoogi kõrvale just piima tarbida.
Rohkem kasulikke fakte piima kohta leiab Toiduliidu Facebooki lehelt

Teine teema, mis alailma arutelusid tekitab, on laps ja kommisöömine. Selle kohta loe SIIT!